eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az OTP-t az állam húzza?

"Az OTP azért problémás, mert a piacok szerint mögötte egy gyenge állam áll" - ellentétben a nemzetközi felállással, ahol erős államok állnak a bankok mögött - jelentette ki az Ybl Klub gazdaságpolitikai konferenciáján tartott előadásában Heim Péter közgazdász.

Az Aegon Alapkezelő Zrt. elnöke szerint alulbecsli a magyar bankrendszer a nem teljesítő hitelek idén év végére várható arányát - a várakozások szerint az elmúlt évi 4-5 százalékról idén 8 százalékra emelkedik -, ő a mély recesszió, a magasra emelkedő munkanélküliség és a tartósan a 300-as szint közvetlen közelében maradó euróárfolyam miatt jövő tavaszra 15 százalék körüli rátára számít, összhangban a Világbank szakértőinek várakozásaival - számol be a portfolio.hu.

A nem teljesítő hitelek magas szintre ugrása a bankok tőkehelyzetét jelentősen ronthatja, emiatt Heim Péter szerint az idő előrehaladtával a magyar bankrendszer is egyre nagyobb stabilizáló csomagokat igényelhet, az eddigi 600 milliárd forintos előirányzott csomag helyett mintegy 1000-1500 milliárdos csomag válhat szükségessé.

Emellett a kormány vállalkozásoknak nyújtható garanciavállalási keretét mintegy 2000 milliárd forintra kellene növelni, illetve komoly összegű, alacsony kamatozású forintalapú hiteleket kellene nyújtani Heim szerint. Ehhez részben az állami presztízsberuházások leállításából felszabaduló összeg nyújthatna forrást - javasolja.

Surányi: Hiteles gazdaságpolitika kell

Magyarországnak hiteles gazdaságpolitikára van szüksége, mert az egész közép-kelet-európai régió súlyos bizalmi válsággal küzd - hangoztatta Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az Intesa-SanPaolo hitelintézeti csoport közép-kelet-európai régiós vezetője.

Tragikusnak nevezte a jelenlegi, gyenge forintárfolyamot, amely véleménye szerint aláássa a gazdaság stabilitását. Úgy vélte, hogy még a 290 forintos euró árfolyam is "életveszélyes" a gazdaság számára. Súlyos kritikával illette a Magyar Nemzeti Bank elmúlt időszakban tett lépéseit, azt mondta: "a jegybank összevissza beszél és ellentmondásosan cselekszik".

Mint mondta, Magyarországnak nem segélycsomag kell, hanem egyenlő bánásmód. Szavai szerint az Európai Központi Bank a nyugat-európai bankok likviditását segíti, és diszkriminálja a nem eurózónához tartozókat. Ilyen megkülönböztetés mellett pedig nem lehetséges kilábalni a recesszióból és a bizalmi válságból, mert korlátozott a külső forráshoz jutás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×