eur:
388.61
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Bombabiztos befektetés: a jó öreg termőföld

A pánik hullámokban érkezik a világ pénzpiacaira, a vihar csitulására egyhamar senki sem számít, a tőke továbbra is biztonságos helyét keresi. A romokban heverő tőkepiacok fényében a hosszú távon stabil alapokkal rendelkező mezőgazdasági szektor kézenfekvő alternatívát kínál: újra érdemes figyelni a jó öreg termőföldre, amely alapvetően alacsony kockázatú, inflációtól védett eszköz. Bár a mérsékelt kockázatnak megfelelően viszonylag alacsony hozamú befektetés, az aktuális helyzetben jelentősen felértékelődhet.

Az élelmiszerek rekord mértékű drágulása, az alternatív energiaforrások előretörése és a támogatási politika a fejlett országokban újra jövedelmezővé tette a mezőgazdasági tevékenységet. A szakemberek szerint ráadásul közép és hosszú távon az élelmiszerárak emelkedése stabil marad.

A szektor virágzása miatt a világ egyik felén - főleg az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában - már évek óta rendkívül nagy a kereslet a mezőgazdasági földterületek iránt, amelyeknek az ára emiatt tartósan és intenzíven nő.

A spekulatív tőke is egyre jobban érdeklődik a föld iránt - részben azért is, mert annak kockázata hagyományosan alacsony, az elmúlt nyolcvan év legnagyobb pénzpiaci válságai idején valóságos gyógyír.

Érdemes beszállni?

A termőföld vásárlását ugyan általában szigorúan szabályozzák, így a kereslet-kínálat törvénye nem érvényesülhet - ez a helyzet Magyarországon is - a tőke megtalálta a megfelelő csomagolást: a földpiaci alapokat.

Minden eddiginél nagyobb ilyen alapot indított be a német Palmer Capital Investment és a Nagy-Britanniában bejegyzett Bidwells Agribusiness. A 300 millió eurós alap Nyugat-Európa mellett főként a kelet-közép-európai régiót célozza meg, és kiemelten kezeli portfoliójában Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Csehországot.

A derogáció - a külföldiek földvásárlási tilalma - várhatóan 2011-ben megszűnik, mert az EU aligha tartja majd indokoltnak a meghosszabbítását. Akkor a magyar piac is integrálódik majd a globális folyamatokba, és várhatóan az ár is megemelkedik.

Jelenleg 550-650 ezer +/- 50 ezer forint körül van egy hektár átlagára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×