eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megéri befektetni a Mavirba

Semmi meglepő nincs a magyar villamosipari rendszerirányító cég, a Mavir privatizációjában, Európa több országában pedig még tőzsdére is vitték az ilyen cégeket - mondta el az InfoRádiónak Drucker György energiaipari szakértő, azonban több szakértő is meglepődött a kormány múlt pénteki döntésén. A cég ugyanakkor alacsony kockázatú befektetésnek számít.

A Mavir, a magyar villamoshálózat rendszerirányító cégének privatizációja mellett döntött a kormány a múlt pénteken. A vállalat legalább 50, legfeljebb 75 százalékos tulajdonrészét 2009-ben értékesítik.

Drucker György energiaipari szakértő szerint semmi meglepő nincs a döntésben, Európa számos országában vitték már tőzsdére a hasonló vállalatokat. Azaz sem a magántulajdon, sem a tőzsdei részvétel nem idegen a rendszerirányítástól.

Drucker György úgy látja, azért is lehet vonzó befektetés a Mavir, mert nem függ a piaci ingadozásoktól, hiszen a rendszerirányításnak, állandó, kiszámítható piaca van. Ha a cég ráadásul nem független a hálózattól, nem csak a rendszerirányítással összefüggő költségek megtérítésére tarthat igényt, ami nem egetverő összeg, hanem az átviteli díjakból még bevételre is szert tehet - mutatott rá.

A szakértő kifejtette, a Mavir az elmúlt években mindig több milliárd forintos adózás utáni nyereséget produkált. Hozzátette, a közüzemi szolgáltatások, különösen pedig a villamosenergia csekély kockázatú tevékenység, a rendszerirányítás és az átviteli szolgáltatások pedig még ezen belül is kifejezetten kockázatmentesek.A kormány még tavasszal döntött az Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) feldarabolása mellett azzal a céllal, hogy csökkenjen az áram ára. A cég piaci túlsúlyát pedig azzal akarja csökkenteni, hogy leválasztja az elosztóhálózatot üzemeltető, rendszerirányító céget, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt.-t (Mavir).

Veres János pénzügyminiszter akkor úgy nyilatkozott: ettől a lépéstől középtávon csökkenhet az áramár. Piaci szakértők azonban éppen ezt kérdőjelezték meg először. Többek szerint azzal, hogy a kormányzat kiterjesztette a védett fogyasztók körét a közintézményekre és a mikrovállalkozásokra, nem segített a liberalizált piacon.

A Mavir többek szerint sincs felkészülve a privatizációra. Ha csak azt nézzük, hogy a szintén sokszor emlegetett Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) már három éve készül a tőzsdére, akkor egyértelmű a lemaradás. A Mavir korábbi vezérigazgatója, Vinkovits András áprilisban azt mondta: a kormány döntése értelmében készülnek a privatizációra, azaz csak 2008 tavaszától.

Igaz, akkor még az a variáció volt életben, hogy előbb az MVM-csoportról választják le a céget, aztán viszik a tőzsdére, most mégis az a valószínűbb, hogy maga az MVM adja el a Mavir többségi részesedését, és magának legfeljebb 25 százalék plusz egy szavazatot tart meg.

Több szakértő úgy véli: elsietett a rendszerirányítás privatizációja. A jogszabályok mindenesetre készülnek. A kormánydöntés után az igazságügyi minisztériumon a sor, ki kell dolgozni az eladáshoz szükséges jogszabályokat, még az idén. az egyértelműen megfogalmazott cél az, hogy a Mavirban ezután már semmilyen szereplőnek ne legyen a piaci versenyt veszélyeztető befolyása.

A cég egyes szakemberek szerint az MVM-csoport több százmilliárdos értékének a harmadát teszi ki. Egy felmérés szerint összértéke kétszázmilliárd forint körülire tehető, ami azt is jelentheti, hogy legalább ötvenmilliárd forintra számíthat jövőre az MVM annak eladásából. De az ár egy jól előkészített bevezetéssel akár feljebb is srófolható.

Több szakértő is úgy véli, a Mavir jó befektetés. A társaság pénzügyi helyzete stabil, a csőd esély gyakorlatilag nulla. Papírja kevés kockázattal, de visszafogott hozammal kecsegtetnek. A privatizálást a magyar nemzeti vagyonkezelő végzi majd.

Hanganyag: Hlavay Richárd, Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×