Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb orosz bankot vesz az OTP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az OTP Bank közel 41 millió dollárért megvásárolja az oroszországi Donskoy Narodny Bank 100 százalékát - közölte a magyar pénzintézet.

Újabb orosz bankot vesz az OTP, amely 40,95 millió dollárért vásárolja meg a Donskoy Narodny Bank 100 százalékát.

A magyar pénzintézet közleménye szerint a tranzakció minden lényeges feltételét és garanciális elemét tartalmazó dokumentumot 2007. november 12-én írják alá, az ügylet zárása 2008 elején várható.

A magántulajdonú univerzális bank az Orosz Föderáció Déli Szövetségi Kerületében, Rosztov Régióban található, 2006. év végi mérlegfőösszege 89,3 millió dollár, saját tőkéje 2007 végére elérheti a 13 millió dollárt, közel 170 ezer lakossági betétszámlával és 50 ezer hitelszerződéssel és 46 fiókkal rendelkezik.

A 41 milliós vételár az OTP Bank közleménye szerint reális és értékarányos, megfelel a bank piaci értékének, és jól illeszkedik az OTP terjeszkedési stratégiájába.

A pénzt várhatóan 2008 elején utalja át a magyar pénzintézet, és ekkor kezdődik meg a Donskoy Narodny Bank integrációja az OTP másik oroszországi leánybankjába, az Investsberbankba.

Az OTP 2006-ban vásárolta meg az Investsberbankot, amely az 1.200 szereplős oroszországi bankpiac 50 legnagyobb szereplőjének egyike, 880 ezer ügyféllel és 109 fiókkal rendelkezik.

A portfolio.hu elemzője az akvizícióról azt írja: fontos tudni, hogy az OTP gyakorlatilag nem bankot, hanem értékesítési csatornát és ügyfeleket vesz, és ha ezt is figyelembe vesszük, akkor nem drága, mint inkább kedvező vételnek tűnik ez az akvizíció.

Az elemzés szerint az OTP orosz terjeszkedéséhez illik az új bank. Ugyanakkor a magyar pénzintézet szerdán várható 3. negyedéves gyorsjelentése még árnyalhatja a képet, abban már látható lesz ugyanis, hogy hogyan sikerül az OTP-nek megbirkóznia az orosz piaccal.