eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Kicsit pániknak nevezhető helyzetben vagyunk"

Hétfő reggel ismét zuhant a forint árfolyama, délben egy euró 268,30 forint volt, szemben a pénteki 265 forintos árfolyammal. A délelőtt folyamán az euró árfolyama elérte a 269,60 forintos szintet is. Az InfoRádió által megkérdezett elemzők egyetértenek abban, hogy az ingadozásnak elsősorban külső okai vannak, főleg a jelentősen alulértékelt dollár miatt várható kamatemelés.

Ingadozva kezdte a hetet a forint. A délelőtt folyamán az euró árfolyama elérte a 269,60 forintos szintet is. Hétfőn délig folytatódott az eladási hullám a feltörekvő piaci valuták körében, velük együtt a forint is gyenge maradt. A legerősebb a hajnali órákban volt az uniós valuta.

Az elemző szerint elsősorban külső tényezők hatására gyengül a forint az euróhoz képest. A forint további gyengülése esetén elképzelhető a jegybank beavatkozása is. Láng Róbert, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta, hogy a feltörekvő piacokkal szemben van némi bizalmatlanság.

"Ez a folyamat a múlt hét vége felé kezdődött, hétfőn még erősödött is. Kicsit pániknak nevezhető helyzetben vagyunk" - jelentette ki Láng Róbert.

Arra számítanak, hogy a Fed kamatot emel

A jelentősen alulértékelt dollár miatt a piacok arra számítanak, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed ismét kamatot emel. Ezzel pedig befektetők nagyobb hozamot várnak a feltörekvő piacokénál - és ezért menekítik pénzüket az amerikai valutába.

A londoni JP Morgan befektetési ház szerint a befektetők attól függetlenül szabadulnak meg a közép-kelet-európai és más térségek részvényeitől, állampapírjaitól és devizájától, hogy az egyes országokban külön-külön milyenek a mutatók.

Nem a dollár gyengesége dönt

Barcza György, az ING Bank vezető elemzője szerint elég nehéz előre jelezni, hogy meddig is tart majd ez az átrendeződés, de néhány héten át tartó korrekcióra lehet számítani, és Magyarországon ismét felvetődik a kamatlábemelés és a forint további gyengülése. Ugyanakkor úgy véli, a forint árfolyamát döntően nem a dollár gyengesége befolyásolja.

"A forint árfolyamának alakulása elsősorban a kormányprogramtól függ. Ha a kabinet határozott költségvetésihiány-csökkentést jelent be az alapvetően pozitív. Ez a bejelentés május végén - június közepén történhet meg, ebben az esetben addig tarthat a forint gyengesége. Ha ez nem következik be, akkor a jegybanknak kamatot kell emelni."

E forgatókönyv szerint a jegybank csak júniusban, vagy júliusban döntene a kamatemelésről, ez esetben tehát elhúzódó árfolyamgyengülésre kellene számítani. Egyelőre azonban nem lehet megjósolni, hogy melyik elképzelés valósul meg, mivel a kormányprogramról nem tudni semmit.

A befektetők nem mennek el

A piacok számára ugyanis nem a reform melletti kiállás a döntő, hanem az, hogy például mekkora mértékben tudja a kormány csökkenteni a jelenlegi, körülbelül 20 százalékos állami túlköltekezést - teszi hozzá a szakértő. Barcza György szerint a politikától függetlenül nem kell arra számítani, hogy a befektetők látványosan hátat fordítanának a térségnek.

"Összeomlás-szerű forgatókönyvre nem számolnék, mert a régió továbbra is stabilan növekszik, de az elmúlt évekre jellemző befektetői környezet fokozatosan megszűnik" - vélekedett Barcza György, aki ezt azzal magyarázta, hogy az utóbbi években az Egyesült Államokban és Japánban is történelmi mélyponton voltak a kamatok, melyek most kezdenek visszatérni a normális szintre.

Ez a folyamat átrendezi a befektetéseket is, aminek Magyarország átmeneti vesztese lehet. A szakértő szerint azonban a tőzsde és az árfolyam hosszabb távon normalizálódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×