eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Széles: óvatosan a minimálbér-emeléssel!

A minimálbér-emeléssel óvatosan kellene bánni, mert komoly negatív hatásai lehetnek mind a foglalkoztatásra, mind a költségvetésre nézve - vélekedett Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke arra reagálva, hogy Orbán Viktor a szerdai tévévitában azt ígérte: amennyiben a Fidesz nyeri meg a választásokat, 100 ezer forintra emelik a minimálbért. Négy éves távlatban hasonló elképzelései vannak a szocialista pártnak is.

"Azért ezzel a minimálbér-emelgetéssel nagyon óvatosan kellene bánni" - figyelmeztetett Széles Gábor, emlékeztetve arra, hogy amikor a Fidesz-kormány alatt jelentős mértékben - 19 ezer forint környékéről 50 ezer forintra - megemelték a minimálbért, nagyon sok munkahely szűnt meg.

"Egyszerűen vannak olyan iparágak, amelyek nem bírnak el egy ilyen mértékű munkabér emelkedést" - hangsúlyozta Széles Gábor az InfoRádióban, példaként hozva a textil- és a bőripart.

Miután mind a két politikai oldal a költségvetés hiányának csökkentésére törekszik, azt sem árt figyelembe venni, hogy egy ilyen mértékű minimálbér-emelkedés milyen mértékben tolja felfele az egész bérstruktúrát, és ennek hatásaként mennyivel fog többe kerülni a költségvetési szférában dolgozók bére - mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, megjegyezve: ez a lépés nem egy takarékosabb állam irányába vezetne.

A munkaadói szövetség elnöke azt is kifogásolta, hogy az érdekegyeztető tanács véleményét nem kérték ki az ügyben. A minimálbér kérdése ugyanis a testület hatáskörébe tartozik, így "nem igazán elegáns, nem szép dolog az érdekegyeztető tanács véleményének megkérdezése nélkül deklarálni" a minimálbér jelentős megemelését - emelte ki Széles Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×