Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Széles: óvatosan a minimálbér-emeléssel!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A minimálbér-emeléssel óvatosan kellene bánni, mert komoly negatív hatásai lehetnek mind a foglalkoztatásra, mind a költségvetésre nézve - vélekedett Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke arra reagálva, hogy Orbán Viktor a szerdai tévévitában azt ígérte: amennyiben a Fidesz nyeri meg a választásokat, 100 ezer forintra emelik a minimálbért. Négy éves távlatban hasonló elképzelései vannak a szocialista pártnak is.

"Azért ezzel a minimálbér-emelgetéssel nagyon óvatosan kellene bánni" - figyelmeztetett Széles Gábor, emlékeztetve arra, hogy amikor a Fidesz-kormány alatt jelentős mértékben - 19 ezer forint környékéről 50 ezer forintra - megemelték a minimálbért, nagyon sok munkahely szűnt meg.

"Egyszerűen vannak olyan iparágak, amelyek nem bírnak el egy ilyen mértékű munkabér emelkedést" - hangsúlyozta Széles Gábor az InfoRádióban, példaként hozva a textil- és a bőripart.

Miután mind a két politikai oldal a költségvetés hiányának csökkentésére törekszik, azt sem árt figyelembe venni, hogy egy ilyen mértékű minimálbér-emelkedés milyen mértékben tolja felfele az egész bérstruktúrát, és ennek hatásaként mennyivel fog többe kerülni a költségvetési szférában dolgozók bére - mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, megjegyezve: ez a lépés nem egy takarékosabb állam irányába vezetne.

A munkaadói szövetség elnöke azt is kifogásolta, hogy az érdekegyeztető tanács véleményét nem kérték ki az ügyben. A minimálbér kérdése ugyanis a testület hatáskörébe tartozik, így "nem igazán elegáns, nem szép dolog az érdekegyeztető tanács véleményének megkérdezése nélkül deklarálni" a minimálbér jelentős megemelését - emelte ki Széles Gábor.