eur:
393.63
usd:
368.48
bux:
65924.59
2024. április 24. szerda György

Az EP-szakértő szerint az államnak támogatnia kell a magyar vállalkozásokat

Az Európai Parlament szakértője szerint Magyarországnak el kell érnie az Európai Uniónál, hogy az állam támogathassa a magyar vállalatok piacra jutását.

Lóránt Károly közgazdász az InfoRádióban úgy vélekedett: a fő probléma az, hogy a költségvetési hiányt nem belföldi megtakarításokkal, hanem külföldi hitelekkel fedezik.

A hiány növekedéséhez az elmúlt két-három évben hozzájárult a fizetési mérleg problémája, de a fő gond az, hogy a '90-es évek liberalizációja miatt a magyar ipar gyakorlatilag megszűnt - mondta.

Hozzátette: addig nem lehet javítani a helyzeten, amíg a vezető magyar politikai elit nincs tisztában az ország valódi helyzetével.

Meg kell ismerniük a helyzetet, majd meg kell magyarázniuk az Európai Unió vezetőinek, hogy Magyarország a rendszerváltozás óta 11 milliárd dollárnyi piacot veszített el. Ahhoz, hogy Magyarország az egyensúlyt megteremtse, vissza kell szereznie ezeket a piacokat - közölte Lóránt Károly.

Úgy vélekedett, hogy ehhez segítség kell, olyan, amilyet a korábban csatlakozó országok megkaptak, illetve a magyar államnak lehetőséget kell kapnia a kis- és közepes vállalkozások piacra jutásának támogatására.

A kis- és közepes üzemek támogatását megengedi az Európai Unió, ez benne van a különböző közösségi szerződésekben. Komoly probléma esetén pedig különleges intézkedéseket lehet tenni - mondta az Európai Parlament szakértője.

Lóránt Károly hozzátette: a magyar költségvetés bevétele kevés, ezért növelni kell a vállalkozások termelékenységét, az exportot, és ezek révén csökkenteni lehet a fizetési mérleg hiányát.

"Ezt el kell tudni magyarázni Brüsszelben" - jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×