eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Godzilla Prágában - több milliárd dolláros tét

A japán Nomura cég három milliárd dollárt követel Prágától, amiért a cseh kormány nem védte meg bankjukat, az IPB-t az összeomlástól. Prága azzal vágott vissza, hogy több, mint öt milliárd dollárt követel a Nomurától, ugyanis szerintük ennyit veszített értékéből az állami pénzből szanált bank.

A bank-ügy - amely egyébként összegét tekintve Csehország eddigi legnagyobb csődje - 2000 júniusára nyúlik vissza, amikor az összeomlás szélén álló IPB bankot Milos Zeman kormányzása idején cseh kommandósok foglalták el. A japán Nomura cég szerint ezzel megakadályozták, hogy a bankot normális körülmények között talpra lehessen állítani.

Az IPB bankban akkor a Nomurának közel ötven százalékos részesedése volt, de a cseh kormány néhány hetes kényszerfelügyelet után eladta a pénzintézetet a CSOB banknak.

Három milliárd dollárt követelnek

A Nomura egy londoni döntőbíróságon kamatokkal együtt hetven milliárd koronát, vagyis közel három milliárd dollárt követelt a cseh államtól, amely szerintük nem védte meg a külföldi befektető pénzét. A londoni bíróság pénteken a Nomurának adott igazat, ám azt nem határozta meg, hogy mekkora kártérítés jár a japánoknak.

Vasárnap Jiri Paroubek cseh kormányfő még azt mondta, hogy kormánya esetleg hajlandó lenne egy jelképes összeget fizetni a Nomurának, Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter pedig azt nyilatkozta, hogy "az államnak nagy valószínűséggel a zsebébe kell nyúlnia".

A cseh állam visszaperel

Hétfőn viszont a cseh állam már egy párizsi bíróságon indított keresetet az IPB bank volt japán tulajdonosa ellen. A követelt kárösszeg 120 milliárd korona, vagyis 5,1 milliárd dollár, ugyanis Prágának ennyibe került az IPB szanálása.

A cseh sajtó egy része arról ír, hogy a japán Godzilla megtámadta országukat, más lapok viszont úgy vélik: az állam már eddig is 225 milliárd koronát volt kénytelen kifizetni három bank konszolidációjára, és valószínűleg ezt az ügyet sem ússzák meg további kiadások nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×