eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Drágább lesz a külföldi utazás?

A Moody's hitelminősítő szerdán kilátásban helyezte a magyar szuverén adósság leminősítését. A Raiffeisen elemzője szerint ennek hatását az embereket főleg akkor érzik meg, ha exportárut vásárolnak, vagy ha külföldre utaznak.

A Raiffeisen elemzője az InfoRádióban azt mondta: a minősítés befolyásolja a kamatok mértékét. Jelenleg a jegybanki alapkamat 6 százalék körül van, holott az infláció nem éri el a 3 százalékot. A kamatokat mégsem lehet csökkenteni a leminősítések miatt.

Török Zoltán szerint a döntés hatással van a forint árfolyamára is. Miközben a szlovák és a cseh korona, vagy a lengyel zloty árfolyam igen erős az euróhoz képest, a magyar forint alulteljesít a pénz- és tőkepiacokon.

Ezért nem csökken a külföldről behozott termékek ára, és ezért olyan nagy költség az, ha külföldre utazunk - mondta Török Zoltán.

Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt mondta: minden egyes leminősítés egy-két százalékkal rontja az exportáló magyar vállalatok versenyképességét.

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár az InfoRádióban kijelentette: a magyar gazdaság romló adóskockázati besorolásának oka az, hogy a külföldu befektetők egyik nagy párt programjában sem látják a gyors államháztartási reform lehetőségét.

A kormány gazdaságpolitikáját a cselekvés helyett a sodródás jellemzi, gyakorlatilag megalakulása, de legkésőbb a D-209-es ügy kirobbanása óta - tette hozzá Csaba László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×