eur:
391.28
usd:
359.67
bux:
72798.29
2024. július 19. péntek Emília

Pénzügyminiszterek az adórendszerről

A magyar adóterhelés nem túl magas, viszont kevesen fizetnek túl sok adót - vélekedett Veres János jelenlegi, Draskovics Tibor és László Csaba volt pénzügyminiszter a Friedrich Ebert Stiftung és a Táncsics Alapítvány által szervezett budapesti Adóreform konferencián. Járai Zsigmond jegybankelnök, a pénzügyi tárca volt vezetője ezzel szemben azt mondta, hogy magas az adóterhelés.

A magyar adórendszer rossz és tarthatatlan. Az adóterhelés a GDP 41 százaléka, kevesen fizetnek sok adót és a bonyolult rendszer miatt rengetegen csalnak - mondta Járai Zsigmond.

Hozzátette: a jelenlegi adórendszer visszafogja a gazdasági növekedést. Járai Zsigmond azt mondta, hogy szélesebb bázison, alacsonyabb adókulcsokra van szükség.

Veres János pénzügyminiszter szerint a GDP-arányos adó- és járulékcentralizáció mértéke Magyarországon ma 39,1 százalék, ami megfelel az unió átlagának, de az új tagok 35 százalékához képest magas.

Hozzátette: a jövedelemadó centralizációja is alacsonyabb Magyarországon, mint az unióban, a vagyonelemekből beszedett adó viszont csak a GDP 0,8 százaléka. Az OECD átlaga 1,9 százalék, az Egyesült Királyságban pedig 4,2 százalék ez az arány.

A versenyképes adórendszer alapfeltétele, hogy szűnjön meg az iparűzési adó és csökkenjenek a munkáltatói járulékok - vélekedett László Csaba.

László Csaba és Draskovics Tibor felvetette a fokozott ingatlanadó bevezetésének szükségességét.

Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere azt mondta: már rég megérett az idő egy komplex adóreformra, és „kezd érlelődni” a stabilizáció szükségessége is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×