INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

Pénzügyminiszterek az adórendszerről

Infostart / InfoRádió

A magyar adóterhelés nem túl magas, viszont kevesen fizetnek túl sok adót - vélekedett Veres János jelenlegi, Draskovics Tibor és László Csaba volt pénzügyminiszter a Friedrich Ebert Stiftung és a Táncsics Alapítvány által szervezett budapesti Adóreform konferencián. Járai Zsigmond jegybankelnök, a pénzügyi tárca volt vezetője ezzel szemben azt mondta, hogy magas az adóterhelés.

A magyar adórendszer rossz és tarthatatlan. Az adóterhelés a GDP 41 százaléka, kevesen fizetnek sok adót és a bonyolult rendszer miatt rengetegen csalnak - mondta Járai Zsigmond.

Hozzátette: a jelenlegi adórendszer visszafogja a gazdasági növekedést. Járai Zsigmond azt mondta, hogy szélesebb bázison, alacsonyabb adókulcsokra van szükség.

Veres János pénzügyminiszter szerint a GDP-arányos adó- és járulékcentralizáció mértéke Magyarországon ma 39,1 százalék, ami megfelel az unió átlagának, de az új tagok 35 százalékához képest magas.

Hozzátette: a jövedelemadó centralizációja is alacsonyabb Magyarországon, mint az unióban, a vagyonelemekből beszedett adó viszont csak a GDP 0,8 százaléka. Az OECD átlaga 1,9 százalék, az Egyesült Királyságban pedig 4,2 százalék ez az arány.

A versenyképes adórendszer alapfeltétele, hogy szűnjön meg az iparűzési adó és csökkenjenek a munkáltatói járulékok - vélekedett László Csaba.

László Csaba és Draskovics Tibor felvetette a fokozott ingatlanadó bevezetésének szükségességét.

Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere azt mondta: már rég megérett az idő egy komplex adóreformra, és „kezd érlelődni” a stabilizáció szükségessége is.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018