eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vadludak esti behúzása a tatai Öreg-tó partján, a 21. Vadlúd Sokadalom fesztivál helyszínén 2021. november 27-én. A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk az ottani időjárás hidegre fordulása után. Csúcsidőszakban, november végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 55 ezret is elérheti.MTI/Vasvári Tamás
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Hidegfront érkezik, de az igazi tél sokáig nem mutatja meg magát 2023-ban

Sem jelentős lehűlést, sem nagyobb csapadékot nem hoz a hidegfront. Szél és felhő azért lesz. A téli idő még fel sem tűnt a láthatáron.

A Fehér-tenger felett ciklon örvénylik, amelynek melegfrontja a Kelet-európai-síkságon dél felé, hidegfrontja a Balti-tenger irányába húzódik. E két front között található a légörvény nyílt melegszektora, ahol délnyugati, nyugati áramlással meleg légtömeg áramlik. Emiatt kontinensünk nagy részén a sokévi átlagnál melegebb az idő, csak a szélvédett völgyekben, medencékben fordulnak elő tartósan borult, párás, esetleg ködös területek, ahol a napsütés hiánya miatt alacsonyabb a hőmérséklet.

A csúcshőmérséklet északkelet felé csökken, az Ural előterében már nappal is –10 fokot mérnek, ott a fent említett melegfronthoz kapcsolódóan sokfelé esik a hó. Csapadékosabb tájak e mellett még Észak-, Északnyugat-Európában vannak, de a legtöbb eső az Ibériai-félsziget nyugati felén esik, ahova egy hidegfront érkezett az óceán irányából. Portugáliában nem ritka az 50-60 mm mennyiség sem.

Kedd estig a Kárpát-medence fölé is megérkezik a hidegfront, azonban itt jóval kevesebb helyen eshet, és a lehűlés ellenére is marad az évszakhoz képest enyhe idő.

Kedden délelőtt fokozatosan javulnak a látási viszonyok, csökken a rétegfelhős, ködös területek nagysága a keleti területeket leszámítva, ahol napközben is tartósan borult lesz az ég, míg másutt változó mennyiségű és vastagságú felhőzet lesz az égen. Érdemi csapadék nem várható, legfeljebb a borult részeken fordulhat elő szitálás, esetleg gyenge eső.

Az északnyugati szél megélénkül (főként) a Dunántúlon, illetve a Duna-Tisza közén.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 8 és 13 fok között alakul, de a tartóan borult tájakon alacsonyabb, míg a délnyugati részeken néhány fokkal magasabb értékeket is mérhetünk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×