eur:
390.7
usd:
366.55
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Újfajta csalás terjed, figyelmeztetést adtak ki

Új, megtévesztő és tiszteségtelen kereskedelmi gyakorlat kezd elterjedni.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége fordult a nyilvánossághoz mert egyre több panaszt kapnak szépséghibásként hirdetett termékek kapcsán.

Megszaporodott azon hirdetések száma, melyekben apróbb (külsérelmi) hibákkal rendelkező termékek megvásárlására buzdítják a közönséget. Jóhiszeműen azt gondolhatja ilyenkor a vásárló, hogy ezek új termékek, csak egy kicsit karcosak, szállításkor sérültek. Ehhez képest tudtukon kívül a vevők akár több
éves, használt készüléket is megvehetnek ezekben az üzletekben.

Van újdonság is azonban a már korábban is felbukkant hirdetésekben, az értékesítési technika ugyanis most már több irányú - közölte a FEOSZ, amely fel is sorol ezek közül néhányat.

  • Előfordul, hogy a vásárlások során aláíratnak szerződést a fogyasztóval, mely tartalmazza, hogy használt terméket vásárol a fogyasztó, csak ezt akkor az aláírás előtt nem olvassa el, hiszen fel sem merül benne, hogy nem új terméket vásárol.
  • Ráadásul még akár 3 év garanciát is vállal a kereskedő, ezzel is elaltatva a vásárló éberségét.
  • Az outlet áruházban becsomagolva találhatók a termékek, mely szintén azt erősíti a fogyasztókban, hogy új termékekről van szó.

A panaszok tanúsága szerint a műszaki termék, legyen szó akár fagyasztóról, szárítógépről, vagy
mosogatógépről, rövid időn belül tönkremegy, a kereskedő vállalja a javítást, de nem feltétlenül sikerül megjavítani azt.

A fogyasztók ekkor próbálnak a gyártótól segítséget kérni, és a bediktált gyártási szám alapján az derül ki, hogy sok éve gyártott termékekről van szó. Ezek után természetesen felháborodottan reklamálnak a kereskedőnél, és kérik vissza a pénzüket, de a válasz egyértelmű: "Nézzék meg a szerződést!"

A fogyasztóvédelmi egyesület figyelmeztet: használt termékekre nincs kötelező jótállás, csak olyan szavatossági igénnyel lehet fellépni, mintha egy cipőt vásároltunk volna. A kereskedők ugyanakkor bármikor vállalhatnak jótállást egy termékre, akkor is, ha arra nincs jogszabály által előírt kötelező jótállás, vagy annak ideje már lejárt, ám ekkor maguk szabhatják meg a feltételeket. Így előfordulhat, hogy csak a termékek kijavítását vállalják vagy cseréjét, azonban a vételár visszafizetését már nem.

Egy másik irány az, hogy outlet webáruházból rendelik meg a műszaki cikket a vásárlók, majd házhozszállítással kapják meg a terméket és a jótállási jegyet is. Ám a jótállási jegy tartalmát csak akkor vizsgálják meg a vásárlók, amikor meghibásodnak a termékek – ekkor derül ki számukra,
hogy a jótállási jegyen nem a vásárlás dátumától indul a jótállási idő, hanem hónapokkal korábbról. Így feltételezhetően korábban másnak is értékesített, de visszaküldött termék újbóli értékesítése történik meg, ezért más a jótállási jegy dátuma.

Hangsúlyozzák az alábbi jó tanácsokat:

  • mindig el kell olvasni a szerződéseket aláírás előtt,
  • tájékozódni kell az adott üzletről, webáruházról,
  • meg kell nézni, szerepel-e valamilyen negatív listán, vagy a fogyasztóvédelemért felelős Igazságügyi Minisztérium által működtetett www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu weboldalon,
  • el kell olvasni a vásárlói kommenteket, értékeléseket, mielőtt megvásárolják a termékeket.
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×