eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Járókelők kelnek át a zebrán a VI. kerületi Bajcsy Zsilinszky úton. „Mindenki gyalogosnak születik” címen országos közlekedésbiztonsági kampány indult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kezdeményezésére.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

A közlekedés legvédtelenebb résztvevőire koncentrál a rendőrség

Magyarországon évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el, körülbelül 150-en bele is halnak. Idén eddig 35 gyalogos vesztette életét az utakon, közülük nyolcat kijelölt átkelőhelyen gázoltak el. A Zebra terv május 12-14. között rájuk, a közlekedés legvédtelenebb szereplőire hívja fel a figyelmet.

A KRESZ szabályai mindenkire, a gyalogosokra is vonatkoznak. Az őket érintő baleseteken belül vezető helyen áll az, hogy körültekintés nélkül lépnek az úttestre - hívja fel a figyelmet honlapján a rendőrség. Gyakori a tilos jelzésen, illetve a tiltott helyen áthaladás is. Különösen fontos tehát a körültekintés, ami nemcsak az autóvezetők, hanem a járókelők felelőssége is.

A közlekedés minden résztvevőjének figyelnie kell.

Gyalogosként

  • mielőtt az úttestre lép, nézzen körül, és győződjön meg róla, hogy biztonságosan át tud-e kelni
  • ne menjen át tilos jelzésen, illetve tiltott helyen, még akkor sem, ha Ön szerint biztonságos lenne
  • korlátozott látási viszonyok eseténlehetőség szerint viseljen fényvisszaverő vagy feltűnő színű ruhát
  • hiába van Önnek elsőbbsége, ha az autó vezetője nem tudja megadni
  • lakott területen kívül az út szélén, padkán gyalogláskor viseljen láthatósági mellényt!

Járművezetőként

fokozott figyelemmel és óvatossággal közelítse meg az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani (zebra, busz- vagy villamosmegálló, játszótér, óvoda, iskola környéke)!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×