eur:
394.1
usd:
370.28
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

Eltűnhet a karácsonyok egyik nagy kedvence

A lucfenyő lehet Magyarországon a klímaváltozás egyik nagy vesztese - derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet 2018-as tanulmányából.

Egyre nagyobb hatással lesz Magyarország erdeire az éghajlatváltozás, ami fajok eltűnéséhez, kiszorulásához vezethet – idézi a tanulmányt az Index.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet 2018-as tanulmánya elsősorban gazdálkodási szempontból vizsgálja az erdők faállományának várható jövőjét. Az anyagban konkrétan megnevezik az egyik legkedveltebb karácsonyfafajtát, a lucfenyőt mint a klímaváltozás egyik lehetséges hazai vesztesét.

Azt írják, hogy a károkozók és rovarok okozta károk (pl. lucfenyvesek pusztulása) mellett a zónahatároknál erősödik a természetes mortalitás, amely

gazdaságtalanná teszi a bükk, a kocsánytalan tölgy és a lucfenyő termesztését, jelezve az elkerülhetetlen fafajcsere szükségességét.

Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője a hírportálnak arról beszélt, hogy a hazai erdőtakarót meg fogja változtatni a klímaváltozás, de hogy milyen lesz ennek a mértéke és sebessége, azt még nem látni. A WWF-nek az az álláspontja, hogy az erdőkben az őshonos fafajok elterjedését kell minél inkább megsegíteni.

A szakember emlékeztet arra, hogy a fenyőnek eddig sem volt helye a magyarországi erdőterület túlnyomó részén és inkább a lombos fajokat, a bükköt és a hazai tölgyeket kellene felkarolni.

Az erdőgazdálkodás és a karácsonyfának való fenyő termesztése két teljesen eltérő ügy. Utóbbit ugyanis szántóföldi műveléssel termesztik, ugyanúgy, mint a káposztát vagy más haszonnövényeket. Magyarországon jelenleg 16.400 termesztenek lucfenyőt, főleg az Őrségben, Vas és Zala megye csapadékosabb területein. A száraz kontinentális éghajlat nyugatabbra terjedésével azonban számolni kell azzal, hogy idővel esetleg az Őrségben sem lesz megtérülő üzlet a fenyőfa termesztése. Egyedül talán az mentheti meg a tevékenységet, hogy a pici fáknál kisebb a klíma szerepe, mint amikor erdővé nevelik a fákat - idézi a WWF szakemberét az Index.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×