eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Nekünk pár gyanútlan érintés, másoknak teljhatalom a telefonunk fölött

Minden Android-verziót érint egy most felfedezett kiskapu, amit a támadók már aktívan ki is használnak, szinte teljes hozzáférést szerezve az okostelefonokhoz.

Aktívan kihasznált, súlyos androidos sebezhetőségre hívták fel a figyelmet a Promon és a Lookout biztonsági cégek szakértői. A kutatók által StrandHoggként emlegetett sérülékenységet kihasználva malware-ek hiteles alkalmazásoknak adhatják ki magukat, miközben begyűjtik a gyanútlan felhasználók adatait - ráadásul az Android legújabb kiadását is érinti a fenyegetés - írta a hwsw.hu.

A StrandHogg minden Android verzióra veszélyt jelent, beleértve az Android 10-et is, a kutatók szerint továbbá a Play Store-ban található, mintegy 500 legnépszerűbb alkalmazás is ki van téve a sebezhetőség jelentette veszélyeknek.

A sérülékenység rendkívül kiterjedt hozzáférést ad az adott készüléken a támadóknak: azok a telefon mikrofonján keresztül lehallgathatják a felhasználót, a kamerával fényképeket készíthetnek, olvashatnak, illetve akár küldhetnek is SMS üzeneteket, telefonhívásokat indíthatnak és rögzíthetnek, belépési adatokat szerezhetnek meg, hozzáférhetnek a készüléken tárolt fotókhoz, egyéb fájlokhoz és kontaktokhoz, lokációadatokat gyűjthetnek, valamint a híváslistát is láthatják.

Mindehhez ráadásul maga a gyanútlan felhasználó osztja ki a megfelelő engedélyeket. A StrandHoggot kihasználva ugyanis a kártékony alkalmazás magát egy legitim appnak kiadva kérhet különböző alkalmazásengedélyeket, amelyet sok felhasználó, abban a hitben, hogy egy széles körben használt, hiteles app igényli azokat, meg is ad.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×