eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Itt a nagy légkondicionálópánik

A klímaberendezések által felhasznált energia mennyisége 2050-re megháromszorozódhat.

A felmelegedés megállíthatatlan a klímaszakértők szerint, az eddigi 17 legmelegebb évből 16-ot 2001 óta jegyezték fel. Épen ezért nem meglepő, hogy a légkondicionálók iránti igény egyre nagyobb. Ezért figyelmeztetett most a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), hogy a klímaberendezések által felhasznált energia mennyisége a jelenlegi növekedési tempó mellett 2050-re megháromszorozódhat.

A BBC által ismertetett tanulmány szerint

2050-re csak a világ légkondicionálóinak energiafelhasználása eléri majd az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán jelenlegi teljes fogyasztását,

ezért a szakértők szerint csak a hűtőtechnológiák hatékonyságának a növelése lehet a megoldás.

A jelenleg is tesztelt új rendszerek révén azt remélik, hogy európai éghajlati viszonyok mellett a működtetésre használt energia 30-50 százalékkal csökkenthető, de vannak olyan kísérletek is, amelyen elektromos energia nélkül is képesek a hűtésre. Léteznek olyan ötletek is, amelyek légbefúvás nélküli s hűteni tudnak, és csak a ventilátorok kiiktatásával 32 százalékos megtakarítást lehetne elérni.

A változáshoz a vásárlói tudatosságot is át kell alakítani: a mai vevők többsége a beszerzési költséget nézi,nem azt, hogy hosszú távon mennyibe kerül a berendezés üzemeltetése és mekkora károkat okoz a környezetnek.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×