Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hosszú borok az év legrövidebb éjszakáján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pincészetek és a borkedvelők idén is megünneplik az év legrövidebb éjszakáját. Az ország több borvidékén lesznek Szent Iván éji programok, most Etyek és Mád előkészületeiről lesz szó.

A furfangos szervezőknek és a naptárnak köszönhetően idén "kétszer lesz" Szent Iván éjszakája. Az eredeti ünnep, június 21. keddre esik, ezért hol a valódi nap előtti hétvégét adják Szent Ivánnak, hol a június 25-ét, hiszen éjszakai borkóstolós, koncertezős programot valóban egyedül szombatra érdemes időzíteni.

Egertől Szekszárdig, Somlótól Hegyaljáig sok helyen sok helyen borral (is) ünneplik az év legrövidebb éjszakáját. Az InfoRádió bormagazinja az etyeki és a mádi rendezvény szervezőit kereste meg. A mádiak június 18-án éjszakáznak, az Etyeki Kúria által szervezett ChardonnÉJ kóstolóra június 25-én kerül majd sor.

A két rendezvényben közös Szent Iván és a bor ünneplése, a programok azonban eltérőek. A mádiak földrajzilag szűkítenek, zeneileg és a borkóstolás szempontjából viszont szélesre tárják a kapukat.

A chardonnay-ra épített etyeki rendezvény pont fordítva működik: egyetlen szőlőfajtát magasztal, viszont ennek számos magyarországi borát felvonultatja, sőt, néhány tétel az őshazát, vagyis Franciaországot is képviseli majd. Ezért is ennyire szerethető a borkultúra, hiszen láthatjuk: ugyanaz az alkalom mennyire eltérő formában alakítható nívós közösségi programmá.

Etyek fő fajtája a chardonnay, a belőle készült borok egy-két évtizeddel ezelőtt hatalmas népszerűségnek és elismertségnek örvendtek Magyarországon. A nagy divathullám azóta átfordult, és a chardonnay szőlőfajtával valami olyasmi történt, amit leginkább az "elsőkből lesznek néha az utolsók" szólással lehet körbeírni.

Az etyekiek azonban, élen az Etyeki Kúria pincészettel, nem hűtlenek ehhez a szőlőfajtához, és Szent Iván ünnepét a chardonnay kóstolásával kapcsolják össze. A június 25-ei "ChardonnÉJ" elnevezésű rendezvényről Mérész Sándort, az Etyeki Kúria főborászát kérdezte az InfoRádió.

A mádi programról Barta Károly, a Barta Pince vezetője mondta el a részleteket.