eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

Szarvasbőgés-túrák a Pilisben

A visegrádi és a pilisszentkereszti erdészet szombaton délutántól túrákat szervez, ahol a résztvevők magaslesről hallgathatják a gímszarvasok bőgését, valamint erdészeti és vadászati ismereteket sajátíthatnak el - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Lomniczi Gergely hozzátette, a valkói erdészet, megfelelő létszám esetén, naponta 17 és 20 óra között tart vezetést a szarvasbőgés iránt érdeklődőknek, a Budakeszi Vadasparkban pedig szeptember minden péntekjén éjszakai túrák indulnak.

Mindegyik helyszínre érdemes távcsövet magukkal vinni a természetbarátoknak, a túrákon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, amelynek részletei a www.parkerdo.hu oldalon olvashatók.

A gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái szeptember-októberben bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek.

Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban ivarérett nőstényt terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki a háremet. Fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak.

Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a csapatbika először hanggal figyelmezteti a trónbitorlót távolmaradásra. Ha ez eredménytelen, néha megverekszenek a birtokjogért. Amelyik bika a párbajban alulmarad, az megfutamodik és a párzási időszak végéig folytatja a tehenek, ünők keresését.

Mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget és többnyire nappal pihen, leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcsidőszakában a nap bármelyik szakában megszólalhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×