Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Végleg vége az írógépkorszaknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bezárt a világ utolsó írógépgyára; az indiai üzem raktárában már csupán kétszáz, az irodai munkát forradalmasító eszköz áll, újabbak pedig nem készülnek többé.

Nem készül több írógép a Godrej and Boyce mumbai üzemében. "Nem érkezik már túl sok megrendelés" - indokolta a döntést a cég vezetője. A cég raktárában mára csupán kétszáz írógép maradt, jó részük arab írásjelekkel ellátott modell.

A kereslet - nem meglepő - a számítógépek elterjedésével kezdett erőteljesen csökkenni. A 2000-es évek elején számos írógépgyárnál húzták le a rolót, néhányan azonban kitartottak. A legtovább ez az indiai üzem húzta, amely 1990 táján még évente ötvenezer darabot adott el a szerkezetből, tavaly azonban már csak nyolcszázat.

A Godrej and Boyce az ötvenes években kezdte a termelést - akkor, amikor Dzsaváharlál Nehru indiai miniszterelnök arról beszélt, hogy az írógép az ország függetlenségének és iparosodásának jelképe -, manapság azonban már nincs kinek eladni a gépeket. Ami megmaradt, azt az írógéprajongók is megvásárolhatják.

Írógéphez hasonló szerkezetről már 1714-ből is akadnak leírások, az első ilyen eszköz - a Rasmus Malling-Hansen-féle írólabda - pedig 1870-ben került kereskedelmi forgalomba. A dán feltaláló több díjat is nyert az egyre fejlettebb modelljeivel, valóban sikeressé azonban nem ez a gép vált, hanem az 1867-ben elkészült, és 1873-ban piacra dobott Sholes and Glidden Type-Writer, amelyet a jól ismert QWERTY billentyűzettel szereltek.