Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért vannak veszélyben a fiatalok a világhálón?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Riasztó mértékben nő az internetes szexuális zsarolás áldozataivá vált kamaszok száma az Egyesült Államokban. A magyarországi szakemberek egyelőre nem ismernek pontos adatokat a hazai, kiskorúakat érintő internetes zaklatások és zsarolások számáról, az esetek többsége ugyanis titokban marad - mondta az InfoRádiónak Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója.

Többnyire nem tudódnak ki a gyerekeket ért internetes zaklatások és zsarolások, amelyekről így nincsenek pontos adatok - mondta az InfoRádiónak az Országos Kriminológiai Intézet kutatója, aki hozzátette: a gyerekek ezeket a sérelmeket nem mindig mondják el szüleiknek.

Ráadásul kevésbé gyorsan ismerik fel a veszélyhelyzetet, ez pedig nehezíti a bűncselekmények felgöngyölítését - emelte ki Parti Katalin, aki szerint a gyerekek sokkal bátrabban belemennek a veszélyes helyzetekbe, és könnyen rá lehet őket venni, hogy hiányos öltözetű képe készítsenek magukról.

A gyerekek a legfrekventáltabb felhasználói az internetnek, de csak kevés helyről kapnak felvilágosítást a biztonságos nethasználatról, ez pedig kiszolgáltatott pozícióba helyezi őket - hangsúlyozta a szakértő.

Hozzátette, hogy aki elköveti a visszaéléseket, nincs tisztában azzal, hogy mekkora rombolást okozhat a gyerek személyiségében. Az internet távolítja a felelősséget, hiszen nem kell vállalnunk az arcunkat.

Hanganyag: Szabó Fruzsina