Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vajon miért futják le sokan a maratont?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Más-más okból vágnak neki a maratoni távnak a nők és a férfiak; míg előbbiek az élmény, utóbbiak a versengés kedvéért koptatják a futócipő talpát - derül ki egy új kutatásból.

A férfiakat a versengés izgalma, míg a nőket a plusz kilók leadásának lehetősége és a hangulat vonzza, ha a maratoni táv teljesítéséről van szó - hangzott el a Brit Pszichológiai Társaság éves konferenciáján. A témában Elizabeth Loughren, a Philadelphia állambeli Temple Egyetem munkatársa végzett kutatást kilencszáz, első maratonját teljesített önkéntes részvételével.

A tudós online kérdőívében arra volt kíváncsi, mi vitte rá a válaszadókat az indulásra, illetve tervezik-e, hogy újra próbára teszik magukat. Az első kérdésre sok férfi és nő ugyanazokat a válaszokat adta: azért futottak, hogy büszkék lehessenek magukra, vagy hogy bizonyítsák, képesek a saját maguktól várt idő alatt célba érni.

A férfiak ugyanakkor gyakrabban írták azt, hogy arra voltak kíváncsiak, hol végeznek a mezőnyben, míg számos nő úgy fogalmazott, a hangulatán akart javítani, illetve szeretett volna leadni a plusz kilóiból a versenyre való felkészülés alatt.

A résztvevők közül valamivel több férfi mint nő válaszolt úgy, hogy újra elindulna ilyen versenyen, illetve, hogy szeretne javítani az első alkalommal elért idején.

John Kremer, a belfasti Queen's University munkatársa szerint azonban az emberek motivációi kollégája által feltártaknál sokkal komplexebbek. "Például az életkor is komoly szerepet játszhat abban, hogy részt akarunk venni különféle sporteseményeken: a fiatalabbakat a versengés iránti vágy hajthatja, míg az idősebbeket az egészségi problémáktól való félelem befolyásolhatja" - mondta a kutató.