eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin

Kevésbé vallásos, de optimista, demokrata és tetovált a legképzettebb generáció

Bá az amerikai fiatalok kevésbé vallásosak az idősebbeknél, az egyes vallási hiedelmekhez való hozzáállásukban nem különböznek annyira tőlük - derült ki abból az átfogó kutatásból, amelyet a Pew Research Center készített.

A kutatás szerint az amerikai millenniumi generáció - azaz az 1980 után születettek - kevésbé vallásosak, mint az idősebb nemzedékek. A mostani fiatalok 26 százaléka állítja azt, hogy nem tartozik semmilyen vallási közösséghez, míg húsz évvel ezelőtt, amikor a mai 30-40 éves korosztály volt fiatal, ez az arány 20 százalék volt, az 1970-es években pedig, az 1945-65 közt születettek 13 százaléka állította ugyanezt.

Az idősebbekkel összehasonlítva kevesebb fiatal állítja azt, hogy a vallás fontos szerepet játszik az életében, és ritkábban vesznek részt vallási szertartásokon is - számol be a kutatás eredményéről az ELTE TÁTK hírlevele.

Mindazonáltal a millenniumiak igencsak hagyományos nézeteket vallanak a vallási hiedelmek és gyakorlatok kapcsán. A kutatás kimutatta, hogy a fiatalok és az idősek szinte ugyanúgy vélekednek a halál utáni élet lehetőségéről, valamint a mennyország, a pokol és a csodák létezéséről. A vallás nem gyakorlása tehát nem jelenti egyúttal a hiedelmek megszűnését is.

Gyerekvállalás házasság nélkül is

A kutatáshoz kapcsolódóan a Pew Research Center korábbi elemzése kimutatta azt is, hogy az ezredfordulós amerikai fiatalok optimistábbak, nyitottabbak és etnikailag is sokszínűbbek, mint az idősebb generáció tagjai. Az életcéljaikat tekintve ugyanakkor konzervatívabbak.

A millenniumiak a szülői feladatokat (52 százalék) és a sikeres házasságot (30 százalék) jóval fontosabbnak értékelik, mint egy jól fizető állást (15 százalék). Ez azonban nem jelenti azt, hogy sietnének is az oltár felé. Csupán minden ötödik fiatal felnőtt él házasságban, ez az arány pont feleannyi, mint a szüleik esetében volt azonos életkorban. Bár csak 21 százalékuk házas, a fiatalok 34 százalékának van már gyereke. Egy korábbi tanulmány szerint a 18-29 éves, gyermekes nők közül csupán minden harmadik él házasságban.

A legképzettebb generáció

A millenniumi generáció tagjai jó úton haladnak afelé, hogy Amerika legképzettebb generációjává váljanak. Ennek egyrészt a modern, tudás alapú gazdaság az oka, másrészt a munkanélküliség. Az elmúlt években több millió huszonéves iratkozott be felsőoktatási intézményekbe azért, mert nem találtak maguknak állást. Kutatások szerint a 18-24 évesek 39,6 százaléka tanul valamilyen felsőfokú oktatást nyújtó intézményben.

Az álláskeresés nehézségei és a gazdasági válság ellenére a fiatalok optimisták: tízből kilencen vagy azt állítják, hogy elég pénzük van, vagy pedig hamarosan el fogják érni a pénzügyi céljaikat. Jelenleg azonban a 18-29 éves korosztály 37 százaléka nem dolgozik, ami a legnagyobb arány az elmúlt három évtizedhez viszonyítva.

Demokraták és tetováltak

A tanulmány azt is megállapította, hogy a fiatalok 28 százaléka tart otthon fegyvert, és tízből négynek tetoválása is van. Jóval toleránsabbak az idősebbeknél, hiszen 50 százalékuk támogatja a melegek közötti házasságot, míg ez az arány a teljes népesség körében 38 százalék. Ez az attitűd a politikai nézeteikben is megmutatkozik: a fiatalok 66 százaléka a 2008-as elnökválasztáson a demokratákat és Barack Obamát támogatta, igaz, a lelkesedésük azóta csökkent (54 százalék), de még így is nagyobb az idősebbekhez képest.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×