Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mikor vállalnák első gyereküket a nők?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A megkérdezett nők 25 és 34 éves koruk között szeretnék megszülni vagy örökbe fogadni első gyermeküket - derült ki egy amerikai internetes közvélemény-kutatásból.

A ForbesWoman.com és a TheBump.com közösen szervezett felmérésén 2210 nő válaszolt a gyermekvállalással kapcsolatos kérdésekre. Hajszálnyival több mint 75 százalékuk gondolta úgy, hogy 25 és 34 éves kor között ideális az első gyermek érkezése. A válaszolók 42 százaléka 25-29 év közé szűkítette az ideális korosztályt, 17 százalék pedig azt vallotta, hogy egyszerűen nincs "legjobb kor" a gyermekvállalásnál.

Az indoklásból kitűnt, hogy a nők úgy vélik, húszas éveik közepére már nagyjából egyenesbe kerülnek a munka és az egzisztencia tekintetében, és készek egy új szerep vállalására. A biológiai óra ketyegését csak 21 százalék vette komolyan figyelembe.

A ForbesWoman.com felmérésén dolgozó Jenna Goudreau tapasztalatai szerint a nők általában "a helyes egyensúlyra törekednek": az ideális kor tényezője kerül a mérleg egyik serpenyőjébe, míg a karrier és a pénzügyi biztonság a másikba.

A megkérdezettek közel felének már volt gyermeke. A gyermektelenek több mint 50 százaléka állította, hogy kettőt szeretne, és kicsit több mint harmaduk hármat vagy annál többet.

A kutatás nemcsak az kívánta felmérni, hogy a nők szerint mikorra tehető az ideális gyermekvállalás kora, hanem azt is, hogy milyen az ideális kor a munkavállaló nők szemszögéből, hiszen a munkaerőpiac felét nők teszik ki - magyarázta Goudreau.

Míg a nők többsége nem akarta feladni a munkáját a gyermekvállalás miatt, 62 százalékuk úgy érezte, hogy a gyerekek visszavetik a karrierjét. Ugyanakkor a dolgozó nők közül csupán 30 százalék mondta, hogy károsan hatott a munkájára a gyermekvállalás.

A kutatásból az a tendencia rajzolódott ki, hogy a fiatalon gyermeket vállaló nők egész életük során kevesebbet keresnek. Goudreau ehhez azt fűzte hozzá, hogy minél fiatalabban szülte első gyermekét egy nő, annál kevesebbet tudott foglalkozni a karrierje megalapozásával.

A megkérdezett anyák 68 százaléka állította, hogy jókor született első gyermeke. A többségnél 35. születésnapja előtt járt a gólya. A 35 és 39 éves koruk között szülő nők 60 százaléka kívánta, bárcsak fiatalabb lett volna első gyermeke megérkezésekor.

Az anyák túlnyomó többsége gazdasági kényszer miatt tért vissza a szülés után a munkájához, és zömük ugyanolyan óraszámban dolgozott, mint a szülés előtt. A dolgozó anyák 63 százaléka mondta, hogy saját anyja példáját követi, aki ugyancsak munka mellett nevelte fel őt - derült ki a közvélemény-kutatásból.