eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nagyobb eséllyel lesz depressziós, aki nem iszik

Nagyobb eséllyel lesz depressziós valaki, ha tartózkodik az alkoholfogyasztástól - állapították meg norvég kutatók.

Régóta ismert, hogy kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a lelki problémák között, norvég kutatók azonban most azt állapították meg, hogy legnagyobb eséllyel az absztinensek lesznek depressziósak. A Norvég Tudomány- és Műszaki Egyetem és a Bergeni Egyetem munkatársai vizsgálatukhoz 38 ezer ember adatait használták fel.

A kutatók szerint részben az életkor, az egészségi problémák és a szociális kapcsolatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az absztinenseknél nagyobb eséllyel jelenik meg a depresszió, ám úgy vélik, csupán ezekkel a tényezőkkel nem lehet megmagyarázni a helyzetet.

A kutatás készítői az adatokból azt is megállapították, hogy az absztinensek 14 százaléka korábban keményen ivott, ám úgy vélik, még ez sem lehet az egyedüli oka a jelenségnek.

Az olyan társadalmakban - foglalják össze a szerzők -, amelyekben az alkoholfogyasztás a norma, az absztinencia a társadalom peremére szorulással lehet összefüggésben. Azt sem tartják ugyanakkor kizártnak, hogy az italozástól való tartózkodás valamilyen egyéni jellemvonásra vezethető vissza, ami mentális betegséggel hozható kapcsolatba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×