eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin

Kánikula, erős UV-B sugárzás és magas ózonkoncentráció pénteken is

Pénteken újra kánikulai melegre, nagyon erős UV-B sugárzásra és a fővárosban magas talaj közeli ózonkoncentrációra kell készülni - figyelmeztetett Török László meteorológus. Az elmúlt három napban jelentősen megnőtt a budapesti strandok forgalma, amelyek a hőségriadó alatt hosszabb nyitva tartással működnek. A Palatinuson péntektől éjszaka is lehet fürdeni a hétvégéken - mondta Rippel Veronika, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. kommunikációs vezetője.

Az országban 31 és 36 fok körül alakul a hőmérséklet pénteken. Sok napsütésre, időnként gomolyfelhőkre kell számítani. A legmelegebb Csongrád és Békés megyében lesz, például Szegeden, Orosházán és Békéscsabán akár 35-36 fok is lehet. Budapesten 33 fok körül alakul a hőmérséklet - mondta a meteorológus.

A kánikulai meleg ellenére nem kell arra számítani, hogy megdőlnek az évszázados rekordok. Július 27-én az eddigi legmagasabb értéket Túrkevén mérték, ott 39,7 fok volt 1928-ban. A napi budapesti rekordot, 38,6 fokot 2007-ben mérték.

A nyár csak egy napra tér vissza, szombaton ugyanis újabb hidegfront érkezik, amely eleinte csak a Dunántúlon, a délutáni és esti órákban pedig már keleten is érezteti hatását. A hőmérséklet akár 7-8 fokkal is visszaeshet.

Nagyon erős, 7,9-es lesz az UV-B sugárzás pénteken. Emellett a fővárosban a talaj közeli ózon koncentrációja helyenként elérheti az egészségügyi határértéket - tette hozzá.

Akár sötétedésig is nyitva tartanak a budapesti strandok

Az elmúlt három napban jelentősen megnőtt a budapesti strandok forgalma, amelyek a hőségriadó alatt hosszabb nyitva tartással működnek: reggel nyolckor nyitnak és - az időjárástól és forgalomtól függően - akár sötétedésig is nyitva tarthatnak - mondta Rippel Veronika, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. kommunikációs vezetője.

Idén is a Dagály és a Palatinus a legkedveltebb. A Palatinuson péntektől bevezetik az éjszakai fürdőzést, hétvégéken este 10-től hajnali 3 óráig is nyitva tartanak, megnyitják a termálmedencét és büfé is várja a strandolókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×