eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hodorkovszkij nem bánt meg semmit

Távollétében 13 év börtönre ítélték Borisz Berezovszkij orosz milliárdost, a Kreml egyik leghangosabb bírálóját. Közben a szintén politikai ellenfélnek számító és újabb vádak elé néző Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezért az orosz média történetében először a fegyházból adott online interjút, amiben azt mondta: semmit sem sajnál.

Ha Moszkva akarja, ismét elmérgesedhet Nagy-Britanniával a viszony, éppen akkor, amikor a NATO és Oroszország a tavalyi kaukázusi háború után felújította az együttműködést.

A moszkvai körzet egyik bírósága ugyanis 13 év börtönre ítélte távollétében a brit földre menekült és állampolgárságot kapott milliárdos üzletembert, Borisz Berezovszkijt. A mágnás és üzlettársa a bíróság szerint közel kétezer autót lopott el autóügynöki hálózata útján az AvtoVAZ autógyártótól, 1994-ben és '95-ben, a pénzt pedig részvények és ingatlanok vásárlására fordította.

Újabb kiadatási kérelem

Michael Jackson halála miatt a pénteki hírről kevés médium számolt be. Az orosz főügyészség ugyanezen a napon közölte, hogy újabb kiadatási kérelmet küld Nagy-Britanniába. 2002-ben egyszer már kérték Berezovszkij kiadását, de a brit bíróságok ezt megtagadták. Az követően, hogy a szintén Londonba menekült és állampolgárságot kapott Alekszandr Litvinyenkót rejtélyes körülmények között megmérgezték, az oroszok utasították el - az alkotmányra hivatkozva -, hogy kiadják a britek által gyanúsítottként megnevezett Andrej Lugovojt. Berezovszkij kiadatásának forszírozása így ismét felmelegítheti a vitát.

A jelcini évek privatizációja alatt meggazdagodott üzletember egy két évvel ezelőtti ítéletet viccnek nevezett. Berezovszkij Borisz Jelcin elnöksége alatt nemzetbiztonsági tanácsadó is volt, a tulajdonában lévő ORT1 tévé pedig támogatta az első csecsen háború megindítását. Vlagyimir Putyinnal azonban elmérgesedett a viszonya, és Londonban kapcsolatba került a szintén ott élő Ahmed Zakajev csecsen vezetővel.

Az orosz hatóságokat irritálja az is, hogy június elején egy londoni opera elődadáson látták az otthon és az Interpol által is körözött Jevgenyij Csicsvarkin mobiltelefon-cézárt, akit adócsalás miatt keresnek. Csicsvarking fél éve tűnt el moszkvai dácsájából.

Születésnapi interjú

Közben szintén pénteken online interjút adott a gazeta.ru-nak a születésnapját börtönben ünneplő Mihail Hodorkovszkij, egykori Jukosz-vezér, akit sokak szerint politikai okokból ítéltek hosszú büntetésre.

Hodorkovszij azt mondta: igazságtalannak tartotta az oroszországi privatizációt, de kifejtette: félretett pénze, mérnöki, jogászi és közgazdasági képzettsége miatt jobb helyzetben volt, mint mások és ezt ki is használta. A Jukosz megvásárlása ugyanakkor hatalmas kockázatot jelentett, de "azóta sem bántam meg" - mondta a börtönbe küldése óta darabokra szedett vállalatról.

Hodorkovszkij igennel válaszolt arra az olvasói kérdésre, hogy minimalizálni próbálta-e cége adókötelezettségét, de hozzátette: a jog keretei között maradt, és más vállalatok is ezt teszik. Azt viszont visszautasította, hogy lopott volna, eredetileg például külföldről behozott és orosz szoftverrel ellátott számítógépek eladásából szerezte a tőkéjét - mondta. Hodorkovszkij szerint világos, hogy ma nincsenek független bíróságok Oroszországban, de a jövőben lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×