eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Női-férfi párharc: melyik az egészségesebb nem?

Ha a fizikai erőről van szó, egyértelműen a férfiak győznek - viszont a nők átlagosan három évvel tovább élnek. Melyik akkor a kettő közül az erősebb nem? Nehéz megmondani, hiszen jelentős különbségek vannak nők és férfiak között szinte mindenben. Vegyük hát végig a testrészeket!

A nők és a férfiak másképpen reagálnak bizonyos betegségekre, a nemtől is függ, mekkorák a túlélési esélyeik, ha megkaptak bizonyos kórt és még az is, hogyan hat a szervezet egyes gyógyszerekre.

A brit bulvárlap neves tudósok segítségével szedte össze, milyen különbségek vannak a két nem között.

Bőr

A férfiaknál a bőrrák általában a háton vagy a mellkason alakul ki, míg a nőknél leggyakrabban az alsó lábszáron. A magyarázat egyszerűbb, mint gondolnánk: a férfiak általában a felsőtestüket, míg a nők a lábukat hagyják szabadon, így az van jobban kitéve például a nap veszélyes sugarainak - állítja Andrew Wright brit bőrgyógyász.

A negyven évesnél fiatalabbak körében a nőknél gyakoribb a melanóma, míg e kor fölött a férfiak közül kerül ki a több beteg. A férfiaknál ráadásul gyakoribb a betegség agresszív és halálos formája - igaz, ez valószínűleg csupán azzal magyarázható, ők kevésbé alaposan vizsgálgatják a testüket, így később veszik észre az elváltozásokat a bőrükön.

Melyik nem az egészségesebb: a nők.

Szem

Sok szembetegség (például a zöld és a szürke hályog vagy az időskori makula degeneráció) egyformán sújtja a nőket és a férfiakat. Előbbiekre jellemzőbb viszont az olyan autoimmun szembetegség, mint a scleritis (az ínhártya elülső részének gyulladással járó elhalása, bár az orvosoknak fogalmuk sincs, hogy miért.

Rotterdami orvosok azt tapasztalták, hogy a férfiaknál a kor előre haladtával egyre gyakoribb a szemhéj ernyedtsége - ez irritációt és a szaruhártya károsodását okozhatja.

Melyik nem az egészségesebb: egyik sem.

Tüdő

A dohányzó nőket a férfiaknál jobban veszélyezteti krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), amely átfogó elnevezés, többféle állapotot - többek között krónikus hörghurutot és a légutak összeszűkülését - foglalja magában.

A nők tüdeje kisebb a férfiakénál, ezért elképzelhető, hogy dohányzás közben náluk nagyobb koncentrációban szívják be a füstöt, mert gyakrabban vesznek levegőt - magyarázza Keith Prowse, a brit tüdőbeteg alapítvány orvos-igazgatója.

Összességében azonban még kétszer több a COPD-s a férfiak, mint a nők között - előbbieknek kettő, utóbbiaknak az egy százaléka érintett.

Melyik nem az egészségesebb: a nők.Izmok

A 65 évesnél idősebb nők számára nehezebb fenntartani az izomtömeget, mint az ugyane korosztályhoz tartozó férfiaknak. Az ok abban a különbségben rejlik, ahogyan a két nem szervezete reagál az étkezésre és a testmozgásra - állítják a Washingtoni Egyetem kutatói.

Vizsgálatukból kiderül, hogy a klimaxon átesett nők szervezete kevésbé képes izomtömeggé alakítani a tápanyagot - mégpedig valószínűleg az ösztrogén-szint csökkenése miatt. Azért is vannak nagyobb bajban, mert eleve kevesebb az izom- és több a zsírtömegük, mint a férfiaknak.

Melyik az egészségesebb nem: a férfiak.

Fájdalom

A nőket gyakrabban kínozza vissza-visszatérő fájdalom, és a kín erősebb és tovább is tart, mint a férfiaknál. Ennek részben a női és a férfi test, illetve központi idegrendszer eltérő összetétele az oka.

A Fájdalom Tanulmányozásának Nemzetközi Társasága (IASP) nemrégiben rendezett konferenciáján az is kiderült, hogy a nők és a férfiak másképpen reagálnak a fájdalomcsillapítókra is, a paracetamol tartalmú szerek például kevésbé hatékonyan a gyengébb nem számára.

A nők kínjait leginkább az ópium alapú, míg a férfiakét az ibuprofent tartalmazó szerek enyhítik. Az opiátok az agynak küldött fájdalomüzeneteket blokkolják, míg a nem szteroid gyulladáscsökkentők - így az ibuprofen - a emellett a fájdalom helyén is hat.

Melyik az egészségesebb nem: a férfiak.

Szív

Általánosságban elmondható, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot, mint a nők. Ám a nőknél nagyobb a veszélye a szívroham káros mellékhatásainak, mert nem számítanak rá, így nem is veszik észre azonnal a bajt. Ennek pedig az az oka, hogy a nők nem mindig produkálják a "klasszikus férfitüneteket", például az erős, szorító mellkasi fájdalmat.

A nőknél inkább a "csendes" tünetek jelentkeznek: kapkodó légzés, fáradtság, szédülés, illetve fájdalom olyan "lehetetlen" helyeken, mint az állkapocs. A magyarázat valószínűleg abban rejlik, hogy mások a női hormonok, a kisebb testsúly és eltérő szív és az erek mérete.

A dohányos nőknél nagyjából ugyanannyi idős korban jelentkezhetnek a szívbetegségek, mint a dohányos férfiaknál - itt tehát megszűnik a két nem közötti hagyományos különbség. A dohányzás miatt ráadásul valószínűleg előbb érkezik a menopauza is.

Ez pedig nem elhanyagolható faktor, tudósok ugyanis régóta feltételezik, hogy a női nemi hormon - az ösztrogén - véd a szívbetegségek ellen, mert tudomásuk szerint emeli az úgynevezett jó koleszterin szintjét, javítja az érfalak rugalmasságát. A menopauza után csökken az ösztrogénszint - vagyis a nők védtelenné válnak.

Melyik az egészségesebb nem: a nők.Fejfájás

Migréntől a nőknek húsz, míg a férfiaknak a tíz százaléka szenved - valószínűleg azért, mert az ösztrogén szinte megnyitja az agy fájdalomérző központját. Pubertáskor előtt ugyanis több a migrénes fiú, mint a lány.

A férfiak közül viszont ötször többen szenvednek a rohamokban jelentkező úgynevezett krónikus Cluster típusú fejfájástól. Ennél a betegségnél a fájdalom tipikusan vagy az egyik szem környékén vagy halántékban jelentkezik, az oka pedig valószínűleg a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjének ingadozása.

Melyik nem az egészségesebb: a nők.

Hallás

Nagyjából negyven éves korig egyformán érinti a két nemet a hallásvesztés, utána azonban a férfiak vannak nagyobb veszélynek kitéve. Az ok valószínűleg az, hogy közülük többen dolgoznak túl zajos munkahelyen.

Melyik nem az egészségesebb: a nők.

Alvás

A nők 20 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek álmatlanságtól, mint a férfiak. Egy brit felmérés 2000 női résztvevője közül kétharmadnak van legalább egy-három rossz éjszakája hetente, és 70 százalékuk számolt be gyakori alvási problémáról.

A férfiaknak azonban csak az 52 százaléka vallja be, hogy hetente néhány éjszaka rosszul alszik. Az ok valószínűleg érzelmi: a nők többet aggodalmaskodnak, ráadásul a menstruáció, a terhesség és a menopauza is alvási zavarokat okozhat.

Melyik nem az egészségesebb: a férfiak.

Agy

Bá a nők agya kisebb a férfiakénál, több sejt található azokban a területekben, amelyek az olyan mentális folyamatokat ellenőrzik, mint az ítélőképesség, a személyiség és a memória - derült ki egy kanadai kutatásból.

Ám ahogy öregszenek, a nők agysejtjei gyorsabban pusztulnak, így 70-80 éves korra a sejtsűrűség kiegyenlítődik. Valószínűleg a sejtszám különbségével magyarázható például, hogy a nőknél tízszer nagyobb olyan pszichiátriai problémák kialakulásának a veszélye, mint a pánikrohamok.

Kutatásokból az is kiderült, hogy a 65 évesnél idősebbek körében kétszer annyi nőnél alakul ki időskori elbutulás - dementia -, mint a férfiaknál. A fokozott veszélyt a legújabb vizsgálatok szerint az X kromoszóma egyik génjének mutációja okozza.

A férfiaknál viszont sokkal súlyosabb formában jelentkezik a skizofrénia.

Melyik az egészségesebb nem: a férfiak.

Depresszió és stressz

A nők háromszor nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, mint a férfiak - valószínűleg részben azért, mert az agyuk kevesebb "boldogsághormont", vagyis szerotonint termel.

A depressziót gyakran kiválthatja a menopauza és a gyermekszülés is.

Melyik az egészségesebb nem: a férfiak.

Várható élettartam

Magyarországon a születéskor várható élettartam a nőknél 77,3, a férfiaknál 69,2 év, de a világon szinte mindenhol a gyengébb nem képviselői "vezetnek".

Tudományos magyarázata nincs a különbségnek, de valószínű oknak tűnik, hogy a lányok erősebb immunrendszerrel születnek, amely még idős korban is jobban megvédi őket - vetették fel a londoni Imperial College kutatói.

Vizsgálatukból kiderült, hogy a női szervezet minden életkorban több fehérvérsejtet termel - ez védi a testünket a fertőző betegségektől és idegen anyagoktól. Egy korábbi kutatás pedig abban vélte megtalálni az egyik okot, hogy a nők szíve erősebb.

Leginkább azonban azzal magyarázzák a várható élettartamban megmutatkozó különbséget, hogy a férfiak nagyobb előszeretettel vállalják a veszélyt: általában gyorsabban vezetnek, és jobban kedvelik az extrém sportokat is, mint a nők. Ráadásul kevésbé figyelnek oda arra, hogy egészségesen éljenek - így jobban fenyegetik őket az életmóddal összefüggő betegségek, például a szívbajok.

Korábban többen érveltek azzal is, hogy a női hormonok jobb védelmet nyújtanak. Más szakértők viszont úgy vélik, hogy a nők azért élnek hosszabb ideig, mert az ő természet adta feladatuk az új generáció felnevelése.

Melyik nem az egészségesebb: a nők.

Következtetés

Összességében a férfiak egészségesebbek a nőknél. Lehet, hogy rövidebb ideig élnek, mint a nők, de nagyobb az esélyük arra, hogy azt a pár évtizedet betegségektől mentesen töltsék el.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×