eur:
389.65
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meglepetések a villányi borversenyen

A korábbi évekhez képest az idei villányi borversenyen valamivel kevesebb aranyérem született, így néhány termelő csalódottan böngészte az eredménylistát. A verseny után egyesekben felmerült a kérdés, vajon a bírálók, vagy a borok némelyike volt rosszabb formában, esetleg a nyolc bírálóbizottság közül valamelyik a megszokottnál szigorúbban ítélte meg a borokat? Zilai Zoltán, az egyik bírálóbizottság elnöke úgy vélte, a benevezett borok minősége általában nagyon magas volt, és szerinte Villány kiemelkedő adottságaihoz és hírnevéhez illeszkedő szigorral folyt a zsűrizés.

Volt egy kis meglepetés a villányi borverseny eredményhirdetésekor, a bírálók a korábbi évekhez képest kissé visszafogottabban pontozták a borokat. Leginkább a portugiesereket (egykori nevükön kékoportók) benevező borászok lehettek csalódottak, hiszen ebben a kategóriában tavaly több volt az aranyérem, idén viszont ezüstből termett nagyobb mennyiség. Azt is észrevételezték egyesek, hogy néhány híres pincészet ismert bora sem kapta meg a várt magas pontszámot.

Aranyeső

Tavaly extra évük volt a portugieser szőlőfajtából készült boroknak, a sok aranyérem mellett 7 nagy aranyat is kiérdemeltek legjobbjaik. (Úgynevezett nagy aranyérmet az a bor érdemel, amelyik a maximális 100 pontból legalább 94,1 pontos eredményt ér el.) Nem meglepő tehát, hogy a 2008-as versenyről szóló egyik sajtóhír ezzel a címmel jelent meg: Aranyeső a portugiesereknek. Idén 7 portugieser kapott aranyérmet, a nagy aranyak között pedig ezúttal nem képviseltette magát ez a fajta.

A verseny szervezését irányító Bock József mindezektől függetlenül optimistán értékelt, mint mondta: a 72 arany- és a 12 nagy aranyérem igen jó eredménynek számít.

A borversenyek eredményeit természetesen a borászok tudják a helyükön kezelni. Még a nagy presztízsű nemzetközi viadalokon szerzett fényes érmek sem feltétlenül oldják meg egy pincészet minden gondját, bár kétségtelenül jól kommunikálhatók az ilyen elismerések. A helyi borversenyek végképp a jó értelemben vett "dupla, vagy semmi" kategóriába tartoznak. Ha a pincészet nyer néhány aranyat, az jó, de akkor sem történik baj, ha kevésbé fényesek az érmek.

Örül és keményen dolgozik 


Az egyik ismert, és nemzetközi szinten is sok aranyat begyűjtő villányi pincészet főborásza ezzel kapcsolatban így fogalmazott: ha nyerünk, akkor örülünk egy kicsit, majd keményen dolgozunk tovább. Ha nem nyerünk, akkor egy kicsit nem örülünk, de keményen dolgozunk tovább...

A borvidékek helyi borversenyeire általában nem irányul különösebb figyelem, a borkedvelő közvéleményt, illetve a szakmát inkább az országos megmérettetések, illetve a nemzetközi borversenyek eredményei inkább lázba hozzák. Villány esetében más a helyzet, itt a benevezett borok mennyisége, és minősége is magasabb az átlagosnál, és országos figyelemből is több jut erre a versenyre. Más régiókban például igen jónak számít, ha egy borvidéki borversenyre 150 tételt neveznek be, a Villányban elindított borok száma évek óta 360-370.

A benevezett borok kiemelkedő mennyiségét magasra értékelte az egyik bírálóbizottság elnöke, Zilai Zoltán is. A Magyar Borkultúra Kht. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, kifejezetten pozitívum, hogy ilyen sok bort neveztek be a termelők.

Komoly fejlődés

Zilai szerint a bírált borok többségén az érződött, hogy nagyon jó minőségű szőlőalapanyagból készült, és ez a szakember szerint igen fontos tényező. Hozzátette: komoly fejlődés tapasztalható az új tölgyfahordós érlelés alkalmazása terén. Mint Zilai fogalmazott, a bírálat során örömmel tapasztalta, hogy már alig találkozni durván, nyersen "barrique-os" borokkal, a termelők többsége a harmóniát és a saját stílust keresi ezen a téren is.

A benevező villányi borászatok közül eredményességben kiemelkedett Bock József. A hegyközségi elnök, egyben a borvidék egyik legismertebb borászának pincészete 16 bort nevezett, amelyekből kettő nagy aranyat, 8 pedig aranyérmet kapott. Érdemes megjegyezni, hogy nem kizárólag a pincészet "spiccen lévő" borai kaptak igen magas pontokat, hanem az árban középkategóriás termékek is, például az Ermitage Cuvée, vagy a "sima" Cabernet franc.

Az igen jól szereplő pincészetek között találjuk még az alábbi cégeket: Fritsch Pince, Gere Tamás és Zsolt, Günzer Tamás, Günzer Zoltán, Hárságyi Pincészet, Jackfall, Maul Zsolt, Polgár Pince, Riczu Tamás, Sauska és Társa, Vylyan, Wunderlich Borászat.

{{keretes_cim}}

Agancsos pincészet: Kékfrankos 2008
Balla Géza: Kékfrankos 2005
Bock József: Cabernet franc Fekete-hegy 2006
Bock József: Syrah 2007
Günzer Zoltán: Villányi Cuvée 2007
Hárságyi Pincészet: Cabernet sauvignon 2007
Heumann Pince: Cabernet Franc 2007
Maul Zsolt: Taurus Cuvée 2006
Mayer Márton: Kopár Cuvée 2007
Mokos Gábor: Kékfrankos 94,2
Polgár pince: Aranyhárs 2006
Sauska és Társa: Cuvée7 Villány 2006

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×