eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin

Luxuslakás 121 milliárd forintért - így élnek a csúcsgazdagok

A luxuslakások iránt elsősorban ott figyelhető meg a kereslet változása, ahol egyáltalán képesek megfizetni az ilyen ingatlanokat - ilyenek a világ nagy kereskedelmi, üzleti központjai, gazdasági fellegvárai - állapítja meg egy magyar beruházó felmérése, amely elsősorban az Európán kívüli piacot elemezte.

Hongkongban a luxuslakások átlagos négyzetméter ára 2,8 millió forintnak felel meg, de elérheti ennek a háromszorosát is. Igen élénk errefelé a luxusingatlanok iránti érdeklődés: 2008-ra 15-25 százalékos növekedést jósolnak a szakértők. A lendületes fejlődés akár további öt évig is tarthat a piaci elemzők szerint.

Az ilyen lakások elengedhetetlen része a körpanoráma, a szállodai szintű szolgáltatás, a wellness- és fitneszrészleg. A Közel-Keleten Dubajt és Abu-Dzabit vette górcső alá az Excelsior Budapest Spa nevű magyarországi beruházó. A dubaji ingatlanpiac ennek megfelelően jó pár éve töretlenül és gyors ütemben fejlődik. Ezt elősegíti, hogy a külföldiek ingatlanvásárlását liberális törvények szabályozzák. Egyes becslések százezerre teszik az évente betelepülő külföldiek számát.

Az ingatlanpiac az elemzők szerint itt szinte túlfűtött, főleg a spekulánsok miatt. A projekt átadásáig többször is gazdát cserélnek a lakások. Gyakori, hogy az extravagáns luxusingatlanok mesterséges szigeten találhatók. Népszerűek a penthouse - hatalmas, egyterű, tetőteraszos, panorámás - lakások.

Lehet találni a Közel-Keleten 7-800 ezer forintnak megfelelő összegért lakást, de a fényűző apartmanok esetében ez az összeg 2,5-3 millió forintot is kitesz.

Abu-Dzabiban tavaly az ingatlanárak növekedése a 18 százalékot is elérte. A bérleti piac is erősen fejlődik - egy négyszobás lakás bérleti díja egy évre 7 millió forintot tesz ki.

Az amerikai jelzáloghitel-válság érezteti hatását az ingatlanpiacon is, ám a luxuspiac e tekintetben kivételnek számít. A legmagasabb négyzetméterárak Los Angelesben a penthouse kategóriában 4 és 5,5 millió forintnak megfelelő értékek között mozognak, ami elmarad New Yorktól, de a jellemzően nagy alapterületű lakások miatt az árak olykor már London luxusapartmanjainak értékével egyeznek meg.

Amerikai sajátosság a nagyszámú vendégparkoló és olyan helyiségek, amelyek alkalmasak a házon belüli partik megszervezésére. San Franciscóban a listavezető egy 30 millió dolláros (52,2 milliárd forintos) vétel, amikor három, egybenyitott, összesen 1400 négyzetméteres penthouse talált gazdára. Az egyik legdrágább luxuslakás továbbra is New Yorkban található a maga 70 millió dolláros (121,1 milliárd forintos) vételárával.

Az európai városokban található luxuslakások jelentős része felülértékelt, "túlárazott" - állapítja meg a kitekintés. Az első helyen Monte-Carlo áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×