eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Óvatosan a nikotin elleni tablettával - öngyilkossági hajlamot okozhat!

Öngyilkossági hajlamot okozhat egy forgalomban lévő gyógyszer, amely segít a leszokásról. Az amerikai és a brit hatóságok azt tanácsolják a szert szedőknek, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha hangulatingadozást vagy depressziót tapasztalnak.

Az amerikai gyógyszerengedélyezési hivatal (FDA) megkérte a gyártótól az összes adatot az olyan esetről, amikor a szer öngyilkossági hajlamot okozott a fogyasztóknál. A döntés az után született, hogy egy gyógyszerfogyasztó öngyilkosságot követett el.

Az eset következtében a gyógyszer használati utasítását is felfrissítik, és jelzik benne, hogy mellékhatásként öngyilkossági hajlam alakulhat ki.

A gyógyszer pedig nem hatástalan: a tapasztalatok szerint kétszer nagyobb eséllyel lehet a segítségével leszokni a dohányzásról, mint "segédeszköz" nélkül. Európában a becslések szerint félmillióan, az Egyesült Államokban négy millióan szedik.

Bizonyíték nincs, de nem árt az óvatosság

Nagy-Britanniában tavaly decemberben került forgalomba a gyógyszer, amelyet 15-20 ezer ember szed. A brit gyógyszerellenőrzési hivatal eddig 16 esetben értesült arról, hogy a szer öngyilkossági hajlamot okozott, de arról nem tudnak, hogy valamelyik fogyasztója véget vetett volna önkezével az életének.

Tényleges bizonyíték egyelőre nincs arra, hogy a szer depressziót, vagy öngyilkossági hajlamot okozna, de az közismert, hogy a dohányzásról való leszokás súlyosbíthatja a meglévő pszichiátriai betegségeket.

A szer egyik hatóanyaga a vareniclin, amely ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódik, mint a nikotin. Izgatja őket, amitől a nikotin hatásához hasonlóan dopamin szabadul fel a gyönyörközpontban, azaz örömérzet jön létre, de mindeközben a nikotinra jellemző káros hatások elmaradnak. A gyógyszert 12 héten keresztül kell szedni, naponta kétszer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×