Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óvatosan a nikotin elleni tablettával - öngyilkossági hajlamot okozhat!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Öngyilkossági hajlamot okozhat egy forgalomban lévő gyógyszer, amely segít a leszokásról. Az amerikai és a brit hatóságok azt tanácsolják a szert szedőknek, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha hangulatingadozást vagy depressziót tapasztalnak.

Az amerikai gyógyszerengedélyezési hivatal (FDA) megkérte a gyártótól az összes adatot az olyan esetről, amikor a szer öngyilkossági hajlamot okozott a fogyasztóknál. A döntés az után született, hogy egy gyógyszerfogyasztó öngyilkosságot követett el.

Az eset következtében a gyógyszer használati utasítását is felfrissítik, és jelzik benne, hogy mellékhatásként öngyilkossági hajlam alakulhat ki.

A gyógyszer pedig nem hatástalan: a tapasztalatok szerint kétszer nagyobb eséllyel lehet a segítségével leszokni a dohányzásról, mint "segédeszköz" nélkül. Európában a becslések szerint félmillióan, az Egyesült Államokban négy millióan szedik.

Bizonyíték nincs, de nem árt az óvatosság

Nagy-Britanniában tavaly decemberben került forgalomba a gyógyszer, amelyet 15-20 ezer ember szed. A brit gyógyszerellenőrzési hivatal eddig 16 esetben értesült arról, hogy a szer öngyilkossági hajlamot okozott, de arról nem tudnak, hogy valamelyik fogyasztója véget vetett volna önkezével az életének.

Tényleges bizonyíték egyelőre nincs arra, hogy a szer depressziót, vagy öngyilkossági hajlamot okozna, de az közismert, hogy a dohányzásról való leszokás súlyosbíthatja a meglévő pszichiátriai betegségeket.

A szer egyik hatóanyaga a vareniclin, amely ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódik, mint a nikotin. Izgatja őket, amitől a nikotin hatásához hasonlóan dopamin szabadul fel a gyönyörközpontban, azaz örömérzet jön létre, de mindeközben a nikotinra jellemző káros hatások elmaradnak. A gyógyszert 12 héten keresztül kell szedni, naponta kétszer.