eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fatou és Trudy a legöregebb a világon

Két egykorú állat osztozik a világ legöregebb gorillája címen, miután az amerikai Columbus állatkertjében elpusztult a Colo nevű 60 éves nőstény - közölte a német főváros állatkertje.

A berlini intézményben úgy tudják, hogy a legnagyobb emberszabású majom két legidősebb ismert példánya a náluk élő Fatou, egy 59 éves nőstény és az amerikai Arkansas állam egyik állatkertjének lakója, a hasonló korú Trudy.

Feltételezések szerint mindkét gorilla 1957-ben született, de pontos születési dátumuk nem ismert, mert mindketten a vadonban jöttek világra.

Fatou 1959-ben került a berlini állatkertbe, amikor kétévesre becsülték a korát. A kisgorillát egy matróz hozta magával Nyugat-Afrikából Európába, és készpénz helyett fizetett vele egy marseille-i kocsmában.

A berlini zoo orvosa szerint könnyen meglehet, hogy Fatou még annál is idősebb, mint eddig vélték.

Az Ohio állambeli Columbus állatkertjében keddre virradóra múlt ki álmában 60 évesen a Colo nevű nőstény, a világ első, állatkertben született gorillája. Két évtizeddel élt tovább, mint általában a fogságban lévő gorillák.

"Colo a gorillák nagykövete volt, arra ösztönözte az embereket, hogy tudjanak meg többet a súlyosan veszélyeztetett fajokról, és a természetes élőhelyükön élő gorillák védelmére motiválta őket" - írta közleményében Tom Stalf, az állatkert igazgatója.

Colo 1956. december 22-én született. Három kölyköt hozott világra, 16-szoros nagymama, 12-szeres dédnagymama és háromszoros üknagymama volt.

Az Egyesült Államokban ebben a hónapban már a harmadik nyugati síkvidéki gorilla pusztult el. Január 6-án egy Bebac nevű 32 éves szívbeteg hím halt meg a clevelandi állatkertben, ezen a héten, szerdán pedig elpusztult a Miami állatkert "gorillanagyasszonya", a 49 éves Josephine, a cincinnati állatkertben tavaly lelőtt Harambe nagymamája.

Josephine először 1984-ben vonta magára a figyelmet azzal, hogy világra hozta a miami állatkertben született első gorillát. 2009-ben ritka szürkehályogműtétet hajtottak végre rajta: mesterséges emberi szemlencse beültetésével adták vissza a látását.

Josephine elsőszülött kölyke, Moja, jelenleg egy texasi állatkert lakója volt az apja a világszerte ismertté vált Harambénak, annak a 17 éves hímnek, amelyet a cincinnati állatkertben tavaly májusban lőttek agyon, mert egy négyéves kisfiú beleesett a kifutója körüli vizesárokba, és az őrség a gyermek életét féltette.

Az amerikai állatkertekben mintegy 350 gorillát tartanak fogságban, vadon 150-250 ezer nyugati síkvidéki gorilla élhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×