eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Durvul a tűzvész Spanyolországban - Evakuáltak kilencezer embert

Európa egyik legnagyobb gumiabroncs-temetője gyulladt ki pénteken a spanyol fővárostól 40 kilométerre délre fekvő Sesena település közelében. A hatóságok elővigyázatosságból elrendelték kilencezer ember evakuálását.

A városnak a gumilerakathoz közel eső végén található, El Quinon de Sesena nevű lakótelepéről körülbelül ezer embert szállítottak buszokkal a helyi sportcentrumba és az egyik szomszédos település két iskolájába, ahol ideiglenes szálláshelyet alakítottak ki számukra.

A lakótelepen élők 80 százaléka már korábban, saját elhatározásból úgy döntött, hogy átmenetileg elhagyja otthonát, mivel aggódtak, hogy a szélirány megfordul, és az égő gumi fekete füstjét feléjük fújja.

A hatóságok korábban úgy gondolták, hogy nem rendelik el az evakuálást, de végül azért változtattak döntésükön, mert az időjárás előrejelzések szerint a késő esti órákban kedvezőtlen lesz a széljárás.

Az eddig közölt hivatalos információk szerint a lángok kora reggel csaptak fel a lakott területen kívül található ipari telephelyen. Korábban ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy mekkora területen, mennyi gumi ég. Az időközben pontosított adatok szerint több mint 11 hektáron mintegy 70-90 ezer tonna használt autógumit tároltak. A körülbelül 5 millió gumi háromnegyede ég hatalmas, gomolygó füsttel, amelyet még kilométerekkel távolabbról is látni lehet.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint ellentűzzel sikerült megakadályozni, hogy az ipartelepen tovább terjedjen a tűz.

Francisco Martínez Arroyo, Kasztília-La Mancha környezetvédelmi tanácsosa korábban azt nyilatkozta, hogy a tűz eloltása akár napokig is eltarthat. Más információk szerint ez akár egy vagy két hét is lehet.

Az időjárás-előrejelzések ugyan esőt jósolnak, ami az oltást segíti, de növeli a környezetszennyezés kockázatát - mondta a tanácsos.

A hatóságok a közeli autópályán haladó autósok figyelmét felhívták arra, hogy ne húzzák le az ablakot. A legközelebbi településeken élőket arra kérték, hogy lehetőleg tartsák zárva az ajtókat, ablakokat, valamint a gyerekek, az idősek és a légúti betegek ne menjenek a szabadba, ugyanis az égő gumiból az egészségre káros anyagok kerülhetnek a levegőbe.

Sesena település iskolájában a "biztonság kedvéért" már délelőtt úgy döntöttek, hogy félbeszakítják a tanítást és hazaküldik a gyerekeket.

A tűz keletkezésének okát egyelőre csak találgatják, az első vélemények szándékos gyújtogatást feltételeznek.

A gumitemető régóta okoz gondot a helyeiknek, mégsem sikerült eddig elérni, hogy felszámolják. A telep 2009 óta illegálisan működik, tulajdonosára számtalan, összesen már-már az egymillió eurót közelítő összegű bírságot szabtak ki, és három hónap börtönre ítélték, azonban ő nyomtalanul eltűnt.

Az illegális telephelyen keletkezett tűzzel kapcsolatban az Európai Bizottság is tájékoztatást kért a spanyol hatóságoktól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×