eur:
392.54
usd:
365.9
bux:
66720.16
2024. április 26. péntek Ervin

Növekvő veszélyt jelentenek a krokodilok Ausztráliában

Növekvő veszélyt jelentenek az egyre szaporább és egyre nagyobbra növő krokodilok a csónakosokra Ausztráliában - állítja egy ausztrál halottkém, aki szeretné elérni, hogy a hatóságok a lakosságot is figyelmeztessék erre. Greg Cavanagh igazságügyi orvosszakértő egy pénteken befejeződött halottkémi vizsgálat eredményeként jutott erre a következtetésre.

Az Északi terület nevű tartományban Bill Scott halászt tavaly egy hatalmas krokodil ragadta ki a csónakjából és rántotta magával a vízbe. A férfi hozzátartozói és barátai elszörnyedve látták, amint egy csaknem ötméteres krokodil ugrott fel egy vizesgödörből a csónakba, és belevájta hatalmas fogait a 3,5 méteres alumíniumcsónakjában álló 62 éves férfi bal vállába és mellkasába, majd beledobta őt a vízbe, ahonnét többé már nem merült fel élve.

A tragikus eset a világörökségi listán szereplő Kakadu Nemzeti Parkban, a Bill Dean Billabong víznyerőhelyen történt. A hely Bill Dean krokodilvadász kedvenc vadászterülete volt 1971-ig, amíg védetté nem nyilvánították a kihalás fenyegette hüllőket.

A halottkém szerint Bill Scott lehet az első halálos áldozata egy olyan krokodiltámadásnak, amely csónakban tartózkodó ember ellen irányult, és az Északi területen működő vadőrök egyre több értesülést kapnak hasonló, bár kevésbé "eredményes" támadásokról.

Az orvosszakértő azt ajánlja a tartományi kormánynak, hogy tegyen közzé ajánlást, miszerint "a sósvízi krokodilok megtámadhatnak csónakban tartózkodó embereket, és minél kisebb a csónak, annál nagyobb a veszély".

A tavalyi haláleset után a helyi vadőrök korlátot szereltek fel saját csónakjaikra, de ugyanezt nem ajánlják a civileknek, mert egyes hajók ingataggá válhatnak, ha valaki nekitámaszkodik a korlátnak.

A vadászati tilalomnak köszönhetően az Északi területen 3 ezerről 80-100 ezerre nőtt a krokodilok száma. Mivel a sósvízi krokodilok 70 évig is élhetnek, és egész életükben növekednek, elérve akár a hét métert is, egyre több a nagyméretű krokodil.

A halottkém szerint a hüllők megbarátkoztak a csónakokkal, és már nem félnek az embertől, mint akkor, amikor az ember még ragadozóként viselkedett velük szemben.

Az Északi területen 1974 óta krokodiltámadásban életét vesztő 21 ember közül négy tavaly halt meg. Idén eddig nem volt halálos áldozatot követelő támadás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×