Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Médiaháború indulhat a szexi Shakira miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár a működési engedélyét is elvehetik annak az afganisztáni tévécsatornának, amely közvetítette Shakira egyik koncertjét. A tévések hiába takarták ki az énekesnő dekoltázsát, a kormánynak még így is túlságosan hivalkodóak voltak a felvételek.

Az afgán kultuszminiszter és a muzulmán vallási vezetők közösen figyelmeztették az ország legnagyobb magánkézben lévő tévécsatornáját arra: komoly következményei lehetnek annak, hogy levetítették a kolumbiai énekesnő, Shakira egyik koncertjét.

A Tolo TV "bakija" az egész média helyzetét befolyásolhatja, a kormány ugyanis tovább kívánja szigorítani az újságokra, rádiókra és televíziókra vonatkozó szabályokat.

A mostani incidens jól mutatja, mekkora erővel küzdenek az országot vezető konzervatívok a Nyugat által támogatott liberális reformmozgalom ellen a tálib rezsim 2001-es bukása óta: a kormány és Hamid Karzai elnök is tart attól, hogy a médiában megjelenő liberalizmus lázadást szíthat a tálibok között.

Korlátozások

A média szabályozásáról szóló új, drákói szigorúságú törvényjavaslatot a kabuli parlament már elfogadta, és hamarosan az elnök is aláírja.

A jogszabály értelmében az illetékes vezetők korlátozhatják az az afgán kultúrára károsan ható műsorok vetítését, elsősorban úgy, hogy több vallási témájú program bemutatását írják elő. Azoktól a csatornáktól, amelyek nem tesznek eleget a szabálynak, megvonják a működési engedélyt.

A Shakira-koncert annak ellenére keltett felháborodást a konzervatívok körében, akik szerint az ilyen műsorok inspirálhatják az öngyilkos merénylőket, hogy az énekesnő dekoltázsát kitakarták a tévések.

Rosszabb, sokkal rosszabb


A televíziózás tiltott volt a tálib érában, ma azonban nyolc magántévé és több mint hatvan rádiócsatorna működik a közel-keleti országban. Ennek ellenére a média helyzete egyáltalán nem könnyű: az Újságírók Határok Nélkül nevű szervezet éves felmérésében Afganisztánt 196 ország közül a 142.-ként rangsorolta.

"Az afgán média rosszabb helyzetben van, mint az elmúlt hat évben bármikor" - állt az indoklásban.

Afganisztán alkotmánya elismeri az egyetemes emberi jogokat, amelyek között szerepel a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság. Tartalmaz ugyanakkor egy olyan paragrafust is, amely előírja, hogy egyetlen törvény sem állhat ellentétben az iszlám tanaival.