eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A showman vallomása: "Ez a legnehezebb időszak"

Továbbra sincs megállapodás az Egyesült Államokban a forgatókönyvírók és a stúdiók között a jogdíjakról, így megkezdődött a sztrájk, ami megbéníthatja az amerikai televíziók életét, elsősorban a showműsorokat.

Magyar idő szerint hétfő reggelig zajlottak a tárgyalások az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete és a stúdiók között a jogdíjak felosztásáról. Mivel nem sikerült megállapodni, veszélybe kerültek az amerikai televíziózás olyan alappillérei, mint a sorozatok és a showműsorok.

A vita lényege, hogy a forgatókönyvírók a DVD-n és más elektronikus úton beszerezhető filmek után is jogdíjat akarnak, a producerek azonban ezt a követelést elfogadhatatlannak tartják.

A 12 ezer írót tömörítő szakszervezet, a Writers Guild of America legutóbb közel húsz éve, 1988-ban hirdetett munkabeszüntetést, ami akkor 22 hétig tartott.

"Nem lehet figyelmen kívül hagyni az üzleti észérveket. A megegyezés legnagyobb akadálya a DVD-jogdíjakkal kapcsolatos álláspontok közötti távolság" - jelentette ki a gyártókat tömörítő Mozgófilmgyártók és Televíziós Producerek Szövetsége elnöke, Nick Counter.

A sztrájk a sorozatokat is veszélyezteti, ám a legnagyobb gondot mégis a showműsorok esetében okozza, hiszen a Magyarországon is ismert Jay Leno, David Letterman vagy Jon Stewart beszélgetős programjának jelentős részét is forgatókönyvírók készítik.

Jay Leno esetében például a sugárzó NBC valószínűleg ismétléseket sugároz majd és valószínűleg hasonló döntés születik a többi hasonló műsor esetében.

"Azt mondják, ez a legnehezebb időszak a komikusoknak azóta, hogy Bill Clinton akkori elnök a kilencvenes években egyszer három hétre leállt a csajozással" - próbálta viccel oldani a nehéz helyzetet Jay Leno.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×