eur:
388.43
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Újabb kudarc a Fenyő-gyilkosság nyomozásában

Nem egyezik a Szerbiából hozott és a Fenyő-gyilkosság helyszínén gyűjtött DNS-minta - mondta az országos rendőrfőkapitány. Bencze József az InfoRádióban közölte: ennek alapján nem az a Szerbiában őrizetbe vett férfi az elkövető, akitől a minta származik.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai június végén kapták meg a szerb hatóságoktól a mintát, ami a 9 évvel ezelőtti Fenyő-gyilkosság lehetséges elkövetőjeként számon tartott férfitól származik.

A rendőrség két éve azonosította a 32 éves albán nemzetiségű férfit, aki ellen tavaly januárban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A nyomozás az elmúlt 10 év során már többször megakadt. Bencze Jószef azt mondta: a nyomozást most is felfüggesztik, amíg további érdemi esemény nem merül fel az ügy kapcsán.

Hozzátette azonban, hogy folyamatban lévőnek tekintik az ügyet, a rendőrség pedig még nem tett le arról, hogy megtalálja a tettest.

Régi történet

Fenyő Jánost 1998. február 11-én, a Margit utcában lőtte le egy eddig ismeretlen elkövető. A médiatulajdonos autójával megállt a közlekedési lámpánál, amikor egy, a sorban mögötte álló gépkocsiból kiszállt a tettes, és egy automata fegyverrel, közvetlen közelről rálőtt az egykori fotósra, médiavállalkozóra.

A férfi a fegyvert egy gépkocsi alá dobta, majd gyalog menekült el a helyszínről. Sapkáját és kabátját az elkövetés helyszínétől 50-60 méterre, a Margit körúton egy kapualjban hagyta; a nyomozók a ruházatban talált hajszálakból nyertek azonosításra alkalmas DNS-mintát.

A nyomozás során a rendőrség több lehetséges elkövetőt azonosított, ám valamennyien tisztázták magukat, így négy év után megszűntették az eljárást.

A Nemzeti Nyomozó Iroda azonban három évvel ezelőtt újraindította a vizsgálatot, a médiában azóta már számos információ, sőt gyanúsítottak nevei is megjelentek. Tavaly januárban az InfoRádió úgy értesült, hogy több gyanúsítottja is lesz a Fenyő-ügynek. Bár a rendőrség nem nyilatkozott, a HVG nyilvánosságra hozta annak a dokumentumfilmnek a részleteit, amelyben Fenyő János azóta már elhunyt bizalmasa beszél a médiavállalkozó ellen elkövetett merénylet előzményeiről.

Perczel Tamás pszichológus 2004-ben adott interjút a Kapu Filmstúdió vezetőjének. A több mint 20 órányi anyagot az Országos Rendőr-főkapitányság lefoglalta, és bizonyítékként kezeli.

A filmben Perczel Tamás azt mondta, hogy a médiacézár "nyilvános magánháborúkat" folytatott, amelyeket képtelen volt befejezni. Az interjút készítő Brády Zoltán akkor nyilatkozott az InfoRádiónak, de csupán azt erősítette meg, hogy a nyomozók lefoglalták a film vágatlan részeit. Hozzátette: titoktartási nyilatkozatot írt alá, így nem beszélhet azokról a részekről, melyek nem kerültek a nyilvánosság elé.Tavaly decemberben nyugdíjba vonult a rendőrség egyik legsikeresebb gyilkossági nyomozója, a "magyar Derrickként" emlegetett Kovács Lajos, aki az InfoRádióban elmondta: nyugdíjba vonulása után is dolgozik a rendőrségnek, amíg a félbemaradt ügyeket le nem zárja.

Ilyen például Fenyő János meggyilkolásának ügye is, amely a nyomozó korábbi nyilatkozatai szerint már 2006 végén közel állt ahhoz, hogy a rendőrség lezárja vagy eldöntse: érdemes-e az ügyben valakit meggyanúsítani.

Kovács Lajos akkor úgy fogalmazott: "Meggyőződésem, hogy viszonylag pontos vonalakkal be tudjuk határolni, mi történhetett Fenyő Jánossal, és miért" - mondta Kovács Lajos, hozzátéve: néhány hónap alatt eldől, összeszedhetőek-e a bizonyítékok.

Ki volt Fenyő János?

Az 1954-ben született vállalkozó pályáját fotóriporterként kezdte. 197 és 1989 között az Egyesült Államokban élt. 1989-ben alapította meg a Vico Rt-t, amely néhány év alatt az ország egyik legnagyobb médiabirodalmává vált, a többi mellett a Népszavát, a Nők Lapját és a Családi Lapokat olvasztotta magába. Eközben tulajdonosa a fővárosi társasági élet ismert szereplőjévé vált.

Fenyő János nevéhez több botrány is kapcsolódott: felvetődött, hogy videokölcsönző hálózata a forgalmazott filmek egy részének szerzői jogát nem vásárolta meg. Máig tisztázatlan az is, ki adott engedélyt arra, hogy a vállalkozó Budapest egyik természetvédelmi területén építse fel hatalmas házát.

Fenyő János halálhírével egy időben az a hír is felröppent, hogy a vállalkozó jelentős tartozást halmozott fel, vagyonát pedig külföldre menekítette. Ezt azonban a médiabirodalom tulajdonoságnak családja cáfolta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×