eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az amerikai fiatalok felének fogalma sincs

Lehet, hogy az Egyesült Államok a világ egyetlen igazi szuperhatalma, de úgy tűnik: a globális uralom közel sem egyenlő a globális tudással. Egy új felmérés szerint a három éve húzódó iraki konfliktus ellenére az amerikai fiatalok 60 százaléka nem tudja, hol van a közel-keleti ország. Talán még szomorúbb, hogy felük Mississippi államot sem találja meg az Egyesült Államok térképén.

Úgy tűnik, az izolációs politika hagyománya az amerikai fiatalok földrajzi tudására is erősen rányomta a bélyegét. A 18 és 24 év közötti amerikaiak körében felkészült felmérésből ugyanis kiderült: 47 százalékuk nem tudta megtalálni Indiát a térképen, 75 százalékuknak fogalma sincs, merre keresse Izraelt, és 60 százalékuk Irakról sem tudja, hol van.

Az amerikai fiatalok több mint 70 százaléka nem is tartja fontosnak, hogy tudja, hol is vannak a hírekben szereplő országok. A 70 ezer áldozatot követelő pakisztáni földrengés után pár hónappal készült felmérésben a fiatalok 40 százaléka nem találta a térképen a katasztrófa sújtotta országot.

A 18 és 24 év közötti amerikaiak csupán 14 százaléka gondolja úgy: szükséges a boldoguláshoz egy idegen nyelv ismerete.

Amerikát sem ismerik

A helyzet azonban nem sokkal jobb hazai terepen sem. A Katrina hurrikán pusztítása körüli rengeteg tudósítás ellenére a megkérdezettek harmada nem találta meg Louisiana államot a térképen. Mississippi államról a fiatalok közel fele nem tudta, hol van.

A felmérést készítő National Geographic Society elnöke, John Fahey arra figyelmeztetett: a földrajzi analfabétizmus elszigeteli az Egyesült Államokat a világtól, negatív hatást gyakorol a gazdaságra és az ország külföldi kapcsolataira is.

A szomorú adatok azonban valójában már így is javulást mutatnak: egy 2002-ben készült hasonló felmérésen ugyanis az amerikai fiatalok 87 százaléka nem tudta megmutatni Irakot a térképen. Közel 10 százalékuk pedig még az Egyesült Államokat sem találta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×