eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina
Rendőrök kísérik a németországi Solingenben két nappal korábban elkövetett késes támadás gyanúsítottját (k, elöl), miután kiszállt egy helikopterből Karlsruhéban 2024. augusztus 25-én. A 26 éves férfi önként adta fel magát a hatóságoknak, miután augusztus 23-án az észak-rajna-vesztfáliai város fennállásának 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen válogatás nélkül járókelőket szúrt le egy késsel. A támadó három ember halálát okozta és nyolcat megsebesített, a súlyosan sérültek már mind túl vannak az életveszélyen.
Nyitókép: MTI/AP/dpa/Uli Deck

A német kormány beterjesztette a kitoloncolások felgyorsítását célzó törvénytervezetet - a nap hírei

Gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz – jelentette ki Orbán Viktor Kötcsén. Állami segítséget kér a Miskolctapolcai Barlangfürdő újjáépítéséhez Miskolc megválasztott polgármestere.

Gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd – jelentette ki a miniszterelnök a Somogy vármegyei Kötcsén rendezett pikniken, újságíróknak. Az uniós pénzek kapcsán kiemelte: 12 milliárd euró van Magyarország számláján, arra várva, hogy bevonják a gazdaságba. Az egészségügy helyzetével kapcsolatban kijelentette: minden évben mennek előre, de még nem értek a végére. Kiemelte: 8 ezer orvossal több van, mint 2010-ben, megemelték a béreket, egyre több klimatizált helyiség van. A MÁV állapotára vonatkozó kérdésre az országbérlet bevezetésére utalva Lázár Jánost a leghatékonyabb közlekedési miniszternek nevezte.

A biztosításon felül állami segítséget kér a Miskolctapolcai Barlangfürdő újjáépítéséhez Miskolc megválasztott polgármestere. Az október elején hivatalba lépő Tóth-Szántai József azután beszélt erről, hogy péntek este teljesen leégett a létesítmény tetőszerkezete. A lángokban senki nem sérült meg. A politikus azt is közölte: csak a szakértői vizsgálatok után tudják megállapítani a tűz okát és a keletkezett károk mértékét.

Az erős szél miatt újraéledt, és már 400 hektárt érint a tűz Csönge és Kenyeri község között - közölte a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az oltást 3 vármegye tűzoltói végzik, több mint 200-an, a védekezés pedig a legmagasabb, 5-ös fokozatban zajlik. A honvédség légi oltással segít, a szolnoki helikopterdandár egy Airbus helikoptere vesz részt a munkálatokban.

Ukrajna újjáépítéséről tárgyalt az olasz kormányfővel az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij főként az energetikai létesítmények helyreállításáról folyatott eszmecserét Giorgia Melonival az olaszországi Cernobbióban rendezett fórumon. Közben Nagy-Britannia bejelentette, hogy több száz légvédelmi rakétát szállít Ukrajnának, és folytatja az ukrán katonák kiképzését. Az Egyesült Államok is további katonai, humanitárius és gazdasági segítségét ígért.

Ezrek tüntettek Franciaország-szerte Michel Barnier kormányfői kinevezése miatt. A francia államfő csütörtökön nevezte ki a 73 éves konzervatív politikust miniszterelnöknek. A július 7-ei előrehozott parlamenti választáson egyik blokknak sem lett elég mandátuma a többségi kormányzáshoz, de az államfő nem a legtöbb mandátumot elnyert Új Népfront baloldali szövetség jelöltjét bízta meg kormányalakítással. A baloldal Macront ezért a demokrácia elárulásával vádolja.

A német kormány beterjesztette a kitoloncolások felgyorsítását és a késes bűncselekmények visszaszorítását célzó törvénytervezetet. Kitoloncolás vár az erőszakos bűncselekmények elkövetőire, betiltják a kések használatát, és alkalmazzák a bűnözők arcfelismerését. A lépésre azt követően került sor, hogy augusztus 23-án Solingenben 3 embert ölt meg késsel egy 26 éves szíriai gyanúsított. A törvénycsomag vitáját már a jövő héten is megtarthatják a parlamentben. Eközben Olaf Scholz bejelentette, hogy újra kancellár szeretne lenni. Úgy vélte, a 2025-ös szövetségi választás után is ők, azaz a szociáldemokraták vezethetik a kormányt.

Merényletet terveztek Ferenc pápa ellen Délkelet-Ázsia és Óceánia országait érintő, 12 napos körútján. A jakartai hatóság 7 embert tartóztatott le - közölte a jakartai rendőrségre hivatkozva a Jakarta Post. Helyi értesülések szerint a 7 férfi olyan bejegyzéseket és fotókat tett közzé az interneten, amelyek szerint bombatámadást hajtottak volna végre a pápa jakartai nyilvános találkozói ellen.

Sürgős oltókampányt indít Pakisztán a járványos gyermekbénulás ellen. Az egészségügyi hatóságok több mint 33 millió, ötévesnél fiatalabb gyermek beoltását kezdik meg hétfőn házról-házra járva. Az országban 16 év után jelent meg ismét a betegség, a főváros környékén.

Technikai hiba okozott tömeges fennakadásokat ma Németország középső térségében a vasúti közlekedésben - tudatta a Deutsche Bahn. A vasúttársaság közölte, hogy az érintett térségben egyelőre nem indítanak vonatokat, és gyorsan dolgoznak az általuk meg nem nevezett hiba elhárításán. A kiesés a frankfurti repülőtérről és a főpályaudvarról az ország más részeibe közlekedő vonatokat is érintette.

Elérte Vietnamot Ázsia idei legerősebb vihara, a Jagi szupertájfun. A tájfun miatt több órára felfüggesztette működését négy repülőtér, köztük a hanoi Noi Bai nemzetközi légikikötő, amely a legforgalmasabb északon, és több mint 300 járatot töröltek.

A párizsi paralimpián a kajakozó Kiss Péter Pál, címét megvédve, aranyérmet nyert 200 méteren. Az úszó Pap Bianka ezüstérmet szerzett az SM10-es sérültségi kategória 200 méter vegyes számában. Ekler Luca ezüstérmet szerzett szombaton a T38-as kategória 400 méteres síkfutó döntőjében. Az asztaliteniszező Szvitacs Alexa bronzérmet szerzett. Ezzel a magyar küldöttségnek már 15 érme van Párizsban: 5 arany, 6 ezüst és 4 bronz. Eközben újabb 4 évre Gyulay Zsoltot választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság elnökévé. A két alelnök újra Deutsch Tamás és Wladár Sándor lett.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×