eur:
388.68
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Valami megindult a Balatonnál, de inkább a Velencei-tónál lehet örülni

Egy hete 125 centis a Balaton vízszintje. Az idei csúcs 127 centi volt. A Velencei-tó azonban már elérte a 139 centimétert és ennek jobban lehet örülni.

A Balaton vizét december vége óta tartó "óvatosan" engedik. Ennek ellenére idén volt már olyan időszak, amikor nőtt a vízszint. Ez január elején történt és erről az Infostarton is beszámoltunk.

Azóta hol stagnál a tó, hol egy centivel csökken a vízszintje. Az elmúlt hétvégén mértek egy centivel kevesebbet, azaz most 125-ön áll a vízmérce. Mindez azért érdekes, mert a téli szabályozási szint 110 centi. Pont azért, mert ilyenkor a jég károkat okozhat a parti védművekben vagy komolyan megbillenhet a tó. Erre is volt példa már az idén.

Az külön érdekesség, hogy a nyári szabályozási szint 120 centi és még ezt is meghaladja a Balaton. A szakemberek korábban az Infostartnak azt írták, hogy a leeresztés folyamatos és mindig az időjárási tényezők, előrejelzések fényében döntenek róla.

Ami viszont kimondottan kedvező, hogy a Velencei-tó vízszintje csütörtök reggelre emelkedett és már 139 centit mérnek Agárdnál. Tényleg már nem sok kell az óhajtott 150-hez. Más kérdés, hogy a tó nem csak a természettől kap vízutánpótlást.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×