eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Sió-csatorna megnyitott balatonkiliti duzzasztógátja Siófokon 2023. december 29-én. A sok csapadék következtében december eleje óta 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje. A tó magas vízállását vízleeresztéssel csökkentik a Dunába torkolló Sió-csatorna megnyitásával.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Teljesen érthetetlen, ami a Balatonnal történik, de a szakemberek nyugodtak

Továbbra is folyamatosan engedik a Balatont, de nem csökken a vízszintje. Fura, de a hajók nem használják ki, hogy le- vagy felússzanak a Sió-csatornán a tóra.

A vízügy adatai szerint bő egy hete 127 centis a Balaton vízszintje annak ellenére, hogy 2023. december 27. óta folyamatos a vízeresztés a siófoki vízleeresztő zsilipen keresztül, amely a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik – tájékoztatta az Infostartot Siklós Gabriella.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arról is beszélt, hogy jelenleg erre alkalmas lenne a Sió, amely amúgy az érkező csapadék és a vízeresztés mennyiségétől is függ.

Kérdésünkre, hogy a Sió mennyiben képes hatékonyan elvezetni a vizet, mivel sokáig belvizes volt a környék, azt írta: "a Balaton levezető rendszerének korszerűsítése" elnevezésű beruházás keretében történt rekonstrukciós munkák eredményeként (meder-, töltés- és depóniarendezés, kotrási munkák és vízügyi műtárgyak felújítása) jelentősen nőtt a Sió-csatorna medrének állékonysága és vízszállító képessége, így biztonsággal vezeti le az érkező vízmennyiségeket.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×