eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Országos Mentőszolgálat

Nagy forgalma volt a központi ügyeleti számnak a hétvégén

Az OMSZ adatai szerint volt, hogy harmincan is telefonáltak Pest vármegyéből.

Február elsején indult az Országos Mentőszolgálat koordinálásában az új ügyeleti rendszer Pest vármegyében – emlékeztet a 24.hu. A lap azt írja, az RTL Híradója szerint többen is hiába hívták a vármegyében az 1830-as ügyeleti számot a hétvégén.

A csatorna megkérdezte az OMSZ-t az első napok tapasztalatáról, de állítólag nem kaptak választ. A kérdésre, hogy a központi számra érkező hívásokra mennyi idő alatt kell válaszolni, egy korábbi alkalommal azt írták: „ritka esetben előfordulhat várakozás”.

A 24.hu szintén kereste a mentőszolgálatot, és a lap részletesebb tájékoztatást kapott, többek között arról, mekkora volt az ügyeleti forgalom. Válaszában az OMSZ azt írta:

„az 1830-ra érkező ügyeleti hívások fogadása során nem várható el és nem is szükséges az életmentésben megszokott, másodperceken belüli híváskezelés”.

Hozzátették, a hívót automatikus üzenet tájékoztatja, ha várakoznia kell a kezelők más betegnek történő, folyamatban lévő segítségnyújtása miatt. Felhívják a figyelmet arra, hogy sürgős vagy súlyos esetben azonnal a 112-es számot kell hívni.

A lap a mentőszolgálat által szolgáltatott adatok alapján azt írja, a betegforgalom nem volt egyenletes, a csütörtöki indulást követő első hétvégén (szombat–vasárnap) Pest vármegyében 935 beteget láttak el az orvosok, a mentőtisztek és az APN-szakemberek (ők az emelt hatáskörű ápolók), közülük 361-en gyermekek, illetve 18 év alatti fiatalok voltak.

Az adatok szerint

  • 19 esetben elegendő volt a telefonos tanácsadás,
  • 800-nál is több beteget valamelyik ügyeleti telephelyen láttak el,
  • 105 beteg pedig az otthonában kapta meg az ügyeleti ellátást.

Az OMSZ válaszában az is szerepelt, hogy egyes órákban az 1830-ra érkező telefonhívások és az ambulanciákra érkező betegek száma is többszöröse volt az átlagosnak, és előfordult olyan időszak is, amikor egyszerre 30-an hívták tanácsért a központi ügyeleti telefonszámot, ahol az egy páciensre számított beszélgetési idő – a kikérdezéssel és tanácsadással együtt – átlagosan 6 perc volt.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×