eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma
A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő beszél, miután aláírta a választásokra vonatkozó dokumentumokat az ankarai elnöki palotában rendezett sajtótájékoztatón 2023. március 10-én. Erdogan bejelentette, hogy, május 14-én tartják az idei elnök- és parlamenti választást.MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda
Nyitókép: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda

Recep Tayyip Erdogan a legsürgetőbb ügyének az infláció leszorítását nevezte - a nap hírei

Elkerülhető az Egyesült Államok fizetésképtelensége a költségvetésről szóló megállapodással - jelentette ki az amerikai elnök. Suhajda Szilárdot, a Mount Everesten elhunyt hegymászót holnap este búcsúztatják a budapesti Szemlőhegyi-barlangnál.

Törökországban Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját – közölte a Legfelsőbb Választási Tanács elnöke. A voksok közel 100 százalékos feldolgozottsága mellett Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 52,1 százalékát szerezte meg. Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt elnöke a voksok 47,8 százalékát kapta. Recep Tayyip Erdogan ankarai győzelmi beszédében az elkövetkező napok legsürgetőbb ügyének az infláció leszorítását nevezte. Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözlő táviratában kiemelte: Oroszország nagy jelentőséget tulajdonít a közös projektek megvalósításának, köztük a törökországi gázcsomópont létrehozásának.

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés felmondásáról rendelkező törvényt. Az orosz elnöki szóvivő újságírói kérdés úgy vélekedett, hogy a szerződés már régóta egy élettelen mechanizmus volt. Dmitrij Peszkov elismerte ugyanakkor, hogy a fegyverzetellenőrzés és a stratégiai stabilitás területén nagy vákuum keletkezik, amelyet sürgősen be kell tölteni új nemzetközi jogi rendelkezésekkel.

Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amellyel állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén. A döntést Andrzej Duda jelentette be, aki közölte egyúttal, hogy utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól. A törvényt múlt héten szavazta meg a lengyel parlament. Az elnök azzal indokolta meg jóváhagyását, hogy a lengyel közvéleménynek átlátható módon kell értesülnie arról, az orosz befolyáshoz miként viszonyultak Lengyelországban, a fontos posztokat betöltő tisztségviselők.

Spanyolországban július 23-ára, előrehozott parlamenti választásokat jelentett be a kormányfő. Pedro Sánchez miniszterelnök a vasárnapi helyhatósági választások eredményére hivatkozott a döntés indoklásakor, amelyen az országot koalícióban kormányzó pártok vereséget szenvedtek, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében. A konzervatív Néppárt a szavazatok 31,5 százalékával megnyerte a helyhatósági választásokat, és mintegy 760 ezer vokssal előzte meg a Spanyol Szocialista Munkáspártot.

Elkerülhető az Egyesült Államok fizetésképtelensége a költségvetésről szóló megállapodással - jelentette ki az amerikai elnök Washingtonban este. Joe Biden vasárnap egyeztetett Kevin McCarthy-val a Képviselőház republikánus vezetőjével. Úgy tudni, hogy a republikánusok a költségvetési kiadáscsökkentésért cserébe hozzájárulnak az amerikai államadósság felső határának megemeléséhez 2 évre, ami mintegy 4 ezer milliárd dollárt jelent. Az Egyesült Államok szövetségi államadóssága meghaladja a 31 ezer milliárd dollárt, ezzel elérte a törvény által jelenleg engedélyezett maximális szintet.

Magánjellegű lesz III. Károly brit uralkodó júniusi romániai látogatása, de a király udvariassági gesztusként Klaus Iohannis román államfővel is találkozik - közölte Nagy-Britannia bukaresti nagykövete. Andrew Noble ismertette: III. Károly személyében első alkalommal látogat brit uralkodó Romániába. A diplomata ugyanakkor hozzátette: a mostani látogatása ugyanúgy magánjellegű lesz, mint a király még walesi hercegként tett romániai látogatásai.

A román külügyminisztérium tiltakozása a magyar köztársasági elnök erdélyi látogatásán közzétett üzenet miatt túlzó és indokolatlan a Sándor-palota szerint. Az ügy előzménye, hogy a román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével. A bukaresti külügy nem pontosította, mely üzenetet tartja nem megfelelőnek, de azt kiemelték, hogy bár a román fél több ízben is visszafogottságra intette a nyilatkozatokban a Romániába látogató magyar hivatalos személyeket, Novák Katalin legutóbbi látogatásán is elhangzottak nem megfelelő nyilvános üzenetek, köztük Románia egyik régiójára vonatkozóan is.

Ferenc pápa magyarországi látogatásán mondott valamennyi beszédéből érződött, hogy a mi helyzetünkre figyel - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pünkösdhétfőn. A pápalátogatásról tartott előadásában a bíboros kiemelte: Ferenc pápa szereti a kis népeket meglátogatni, és bár Magyarország Európa közepén van, a történelmünk azt mutatja, mindig is határvidék voltunk Kelet és Nyugat vagy akár Észak és Dél között is.

Suhajda Szilárdot, a Mount Everesten elhunyt hegymászót holnap este 7 és 10 óra között, a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászó emlékhelynél búcsúztatják. A megemlékezést a hegymászó hivatalos Facebook-oldalán jelentették be. Közben Nepálban a Mount Everest első meghódításának 70. évfordulóján serpákat és rekorder hegymászókat tüntettek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×