eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Budapest Airport

Újfajta üzemanyagot tesztelnek Ferihegyen

Fenntartható üzemanyag tesztelését kezdte meg szerdán délelőtt a Mol, a Budapest Airport és a Wizz Air. A fapados légitársaság egyik menetrend szerinti járata már ilyen zöld üzemanyaggal indult el.

A magyarországi székhelyű fapados légitársaság egyik menetrendszerinti járatába szerdán délelőtt már olyan kerozint tankoltak, amely csaknem 40 százalékban zöldüzemanyagot is tartalmaz.

Az újfajta kerozint a Mol egyelőre még csak importálja, de a távlati cél az, hogy – ahogy a közúti közlekedésben már most is, úgy – a légi közlekedés számára is gyártson az olajtársaság fenntartható üzemanyagot – mondta az InfoRádiónak Zsótér Csaba, a Mol-csoport Üzemanyag Üzletágának ügyvezető igazgatója. Egyelőre a világ legnagyobb megújuló dízelt gyártó cégétől, a Neste-től vásárolják a MY Sustainable Aviation Fuel (SAF) néven futó üzemanyagot. A finn vállalat Írországban gyártotta ezt a terméket, a Mol pedig Belgiumból, Gent városából szállította ide tankerrel.

A repülőterek karbonkibocsátásának 95 százalékáért a légijárművek felelősek, a fenntartható üzemanyag térnyerésének ezért kiemelt szerepe van minden légikikötő, köztük a Budapest Airport zöld stratégiájában is. Katona Sarolta, a Budapest Airport fenntarthatósági vezetője szerint ez egy nagyon nagy lépés a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég életében, de a partnereik életében is, ugyanis a piaci trendek alapján a fenntartható üzemanyag irányába mozdul el a légi közlekedési szektor is. Mivel a légiközlekedés egy nagyon fontos összekötő kapocs az országok között, ezért mindenképpen fenn kell tartani a jövőben is, ezért közös cél, hogy zöldítsék.

A kerozinnál 3-5-ször drágább a fenntartható üzemanyag előállítása, de ez az egyetlen járható út ahhoz, hogy a légitársaságok csökkentsék széndioxid-kibocsátásukat – mondta Keszei Adrienn, a Wizz Air fenntarthatósági menedzsere az InfoRádióban. Véleménye szerin a légi közlekedésnek legnagyobb kihívása jelenleg az, hogy nincs olyan repülőgép-technológia, ami a karbonsemlegességet elősegítené. Egy hosszabb távú terv, és az egyetlen olyan érhető elem ezen a hosszú úton a SAF, a fenntartható üzemanyag, mivel ez az egyetlen olyan lehetőség, ami nagy mértékben csökkenti az üzemanyag létrehozásának karbonkibocsátását, ezzel pedig a légitársaság indirekt kibocsátását is. Mindemellett a SAF-nak a direkt karbonkibocsátása is alacsonyabb.

A Wizz Air Magyarországon a Mol importtevékenységével jut hozzá fenntartható üzemanyaghoz. Az Egyesült Királyságban azonban már van saját tőkebefektetésük is alternatív kerozinra. A társaság 5 millió brit fontot fektetett be egy bioüzemanyagot fejlesztő vállalatba, amely a szennyvíziszapból állít elő fenntartható üzemanyagot a légi közlekedés számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×