INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

gripen

magyar honvédség

légierő

vadászgép

szalay-bobrovniczky kristóf

vargha tamás

A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépei gyakorló elfogást hajtanak végre Litvánia légterében 2022. szeptember 21-én. A magyar kontingens harmadik alkalommal védi a balti országok légterét.

Új Gripeneket venne a Magyar Honvédség

Infostart

Legalábbis ez szerepel a tervekben, amelyeket a honvédelmi miniszter mutatott be.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár angol nyelvű podcastműsorában vendégeskedett december legelején. Téma volt a hadsereg fejlesztése is, és felidézték: a NATO elvárásának megfelelően a 2016-ban kezdődött Zrínyi-program célkitűzése az, hogy el kell érni a védelmi ráfordítások 2 százalékos arányát a GDP-ben. Ez a tervek szerint 2023-ban teljesülhet, az idén még 1,7 százalék lesz.

A haderőfejlesztési program jövőjéről beszélve Szalay-Bobrovniczky Kristóf bemutatott egy táblázatot a katonai beszerzések fajtáiról és mennyiségéről. A legelső tételben a Gripen vadászgépek voltak feltüntetve - írta a Világgazdaság.

Ebből pedig kiderült, hogy a már meglévő 14 Gripen mellé 2024-ben még négy érkezne.
Forrás: YouTube/About Hungary
A honvédelmi miniszter által bemutatott táblázat a tervezett magyar védelmi beszerzésekről (Forrás: YouTube/About Hungary)

Miután a slide-ot maga a honvédelmi miniszter ismertette, felmerült, hogy mindez vajon hivatalos bejelentésnek minősül-e. A lap rákérdezett a tárcánál arra, hogy eldőlt-e a kérdés, és a magyar vadászgépflotta fejlesztésében a Gripeneké-e a jövő, megveszik-e a táblázatban szereplő gépeket, de kitérő választ kapott.

A Honvédelmi Minisztérium azt írta, hogy a jelenlegi lízingelt 14 darab harcászati repülőgép logisztikai támogatására vonatkozó szerződés 2026-ig szól. "A témában a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal összhangban vizsgáljuk a további lehetőségeket" – tették hozzá.

A Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára a napokban egy interjúban arról beszélt, hogy a Gripen vadászgépek lízingje 2026-ban úgy jár le, hogy lesz lehetőség megvásárolni jutányos, maradvány áron. "Döntés még nincs a megvásárlásukról sem, de a tapasztalataink szerint a Gripenek kiváló repülőgépek" – mondta Vargha Tamás.

Összefoglalta: a gépek nemcsak Magyarország légtérvédelmét és légtérrendészeti feladatait látják el, hanem Szlovéniáét is, illetve Litvániában állomásozott négy gép. A legfrissebb V4-es tervek szerint pedig Csehország, Lengyelország és

Magyarország is csatlakozik Szlovákia légtérvédelmi támogatásához, mert északi szomszédunk átmenetileg vadászgéphiányban szenved.

A Gripenek tehát Szlovákia légtérvédelmében is részt vehetnek a közeljövőben.

Nyitókép: Ujvári Sándor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018