eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Rendkívül ritka halat egy dunai galócát fogtak a Tiszán.
Nyitókép: facebook

Szenzációs fogás a Tiszán - fotó

Igazi halritkaság akadt horogra Tiszakanyár térségében.

Egy 5,5 kilogrammos dunai galócát fogtak ki a hétvégén a Tiszán. A védett halfajta megakasztását egy kutató igazi szenzációként értékelte - derül ki a pecaverzum.hu tudósításából.

"Egy erőteljes húzásra lettem figyelmes, két méterre álltam a bottól, gyorsan odaléptem, és elkezdődött a 15 perces fárasztás. Amikor először feljött a hal a víz tetejére, akkor süllőre gondoltunk, aztán később már amurra, mert annyira harcias volt" - mesélte a szerencsés horgász, Batta Attila, aki barátjával horgászott Tiszakanyár térségében. A hal hosszát nem mérték, de 70 centisre becsülték.

A dunai galóca védett halfajnak minősül, ezért a fényképek elkészülte után visszaengedték a kifogott példányt a Tiszába. A hal természetvédelmi értéke 100 ezer forintra tehető.

A fokozottan védett dunai galóca a Duna vízrendszerének endemikus faja, melynek hazánkban eddig csak a Felső-Tiszáról, a Dunáról, a Dráváról, a Sajóról és a Fekete-Körösről voltak előfordulási adatai.

Sallai Zoltán halkutató, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) elnökségi tagja a portálnak nyilatkozva dicsérte a fogást: "Ez hatalmas szenzáció! Gyönyörű példány, élőben még sosem láttam ekkorát."

Hozzátette, a Felső-Tiszai galócák követik a táplálékforrásukat, főleg a paducokat. Ez példány is vélhetően onnan jött, annak köszönhetően, hogy az idei évben a csapadékhiány miatt végig nagyon kisvíz jellemezte a hazai folyókat, így a Tiszát is.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×