eur:
393.61
usd:
367.99
bux:
66262.24
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Bardóczi Sándor/Facebook

Veszélyben Budapest fiatal fái

Minden extra lakossági akcióra szükség van – figyelmeztet a főtájépítész.

Az idei szokatlanul extrém aszály már nem csak a gyepeket, de a fiatal fák életét is veszélyezteti a városban. A Főkert nemrégiben adta hírül, hogy bár mindent megtesznek a hiányzó csapadékmennyiség pótlására, a közterületi fiatal fák esetében most minden extra lakossági akcióra, összefogásra is szükség van, hogy életben tudják tartani az új telepítéseket – hívja fel a figyelmet Budapest főtájépítésze a közösségi oldalán, néhány dologgal kiegészítve.

Tudnunk kell – fogalmaz Bardóczi Sándor a bejegyzésében –, elsősorban

azok a fák vannak kitéve a kiszáradás veszélyének, ahol a begyökeresedési folyamat még tart, illetve amik sekélyen gyökereznek.

A friss ültetéseknél általában mélyedést, úgynevezett tányért alakítanak ki, hogy az esővíz, illetve az öntözővíz ide gyűljön. Ezt egyrészt érdemes a fák öntözésekor elárasztani, eliszapolni. Másrészt (ez még sajnos nálunk nem nagyon divat) a tányért érdemes feltölteni mulccsal, ami lehet szalma, kaszálék, fadarálék, csökkentendő a párolgási veszteséget. Néhány évig az öntözőzsák is jó megoldás a megeredés segítésére, a Főkert egyre több helyen veti be ezt a módszert, hisz ez fokozatosan adagolja a vizet, árnyékolja és védi a törzset, egyfajta csepegtető öntözést valósít meg. A felszíni öntözés akkor hatékony, akkor kicsi a párolgási veszteség, ha csepegtető öntözés, vagy az öntözés ideje napnyugta után, vagy napkelte előtt van. Későn lefekvők, korán ébredők előnyben – írja.

Szokás kárhoztatni az ültetéskor beépített dréncsöveket, hogy az a gyökérzet kiszáradását okozhatja. Ennek valóban van kockázata, ha elmarad a drén ledugózása, netán valaki elvitte ajándékba, akkor „házilag” egy nedves ronggyal is meg lehet ejteni a dugózást – jegyzi meg a főtájépítész kiemelve, de ne feledjük, a beépített dréncső tud valami nagyon fontosat: alulról nedvesíti a talajt, így arra készteti a fát, hogy lefelé növesszen gyökereket, a talajvíz irányába.

A felülöntözésnek ugyanis hosszabb távon (…) az a kockázata, hogy a gyökerek tartósan a felszín közelében maradnak, így aszályban jobban kiszáradnak,

s a fa soha nem kapcsolódik majd a mélyebb, nedvesebb rétegekhez. Ezért ha dréncsővel ültetett fiatal fát látunk, a dréncsőbe juttassunk vizet. 60-70 liter vizet a frissen ültetett fák is el tudnak nyelni, de ekkora szárazságban egy kannányi víz is életmentő lehet a kókadt, fonnyadt levelű kis fáknak. Az öntözőzsákokat is tele lehet vízzel hordani, ha laposak, a tányérok feliszapolása is életmentő lehet. Különösen a pesti oldal homokosabb talajain van most nagyon nagy szükség a rásegítésre öntözéskor, főként a fiatal fák esetében – hangsúlyozza Bardóczi Sándor.

„Hálásan köszönünk minden civil akciót, amely a frissen ültetett fáinkat segít életben tartani a klímavészhelyzet idején. A héten újabb hőhullámot jósol a meteorológia, vigyázzunk együtt a fáinkra!” – zárul a Facebook-poszt.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?

Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?

Alighanem sokak számára meghökkentő fordulat volt, hogy a nyugati politikusok a háború elején sorra ígérték meg Kijevnek, hogy ha kell, a végtelenségig támogatják az oroszok ellen viselt védekező háborút, tavaly nyáron azonban valahogy mégis szinte teljesen elapadtak a fegyverszállítmányok. Az elmúlt hetekben napi szinten írtak nyugati lapok az ukrán hadsereg katasztrofális lőszerhiányáról és az ukrán katonák összeomló moráljáról, a Donbaszban pedig 2022 eleje óta nem látott ütemben kezdett előretörni az orosz haderő. Aztán Amerikában fordulat történt: a Kongresszus több mint hat hónap huzavona után úgy döntött, hogy 61 milliárd dollárnyi forrással, hadianyaggal és technikával támogatja meg Kijevet a következező egy évben. Ez nyilván más NATO-országokat is megihletett: Nagy-Britannia rekordméretű fegyvercsomagot jelentett be tegnap, illetve úgy tűnik, lassan a régóta áhított F-16-osok is megérkeznek. Mit kap Ukrajna és mire lesz ez elég? Fordulat jöhet a háborúban? Mikor lesz végre vége ennek az egésznek? Nézzük, mi az, amit tudni lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×