eur:
393.69
usd:
368.37
bux:
66159.57
2024. április 24. szerda György
Electrical equipment.energy meter is a device that measures the amount of electric energy consumed by a residence, a business, or an electrically powered device
Nyitókép: SPmemory/Getty Images

Szakértő: hazánk előbb eszmélt az uniónál

Télen derül majd ki, hogy a kormány valóban jobban kezeli-e az energiaválságot, mint az uniós országok többsége, ahol már most korlátozásokat vezetnek be. Az viszont már biztos, hogy a klímavédelmi szempontok most egy jó ideig háttérbe szorulnak. Az eddig bejelentett hazai intézkedésekről Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója és Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője írt egy elemzést.

Európában az elhibázott szankciós politika vitte fel az energiaárakat, mondta az InfoRádióban a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője. Sebestyén Géza szerint a magyar kormány az Európai Uniónál gyorsabban ismerte fel, hogy gázhiány fenyegeti a kontinenst.

A kormány hét pontból álló intézkedési tervével kapcsolatban kifejtette: helyes irány a hazai gázkitermelés növelése, még ha ez nyilván nem egy gyors folyamat. Azzal is egyetért, hogy a kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be, amivel kapcsolatban a tárcavezető már ért el sikereket. De a lignitkitermelés felpörgetése, a Mátrai Erőmű blokkjainak újraindítása, a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása mind-mind azt szolgálja, hogy csökkenjen a potenciális energiahiány esélye és megfelelő volumenű legyen a hazai kínálat. Ahogyan a fogyasztás kordában tartása is, a lakosság ezirányú motiválása is ezt a célt szolgálja – tette hozzá Sebestyén Géza. Úgy véli, hogy a kormány a rezsicsökkentés átalakításával garantálja a rezsicsökkentés költségoldalát.

A klímavédelmi szempontok most szükségszerűen a háttérbe szorulnak, tette hozzá a szakértő. Sebestyén Géza szerint amennyiben az Európai Unió nem akarja összedönteni a saját gazdaságát, akkor olyan energiaforrásoknak is utat kell adnia, amelyek kevésbé környezetbarátak és ezért eddig mellőzve voltak. „Most nem az a kérdés, hogy mennyire környezetbarát módon tudjuk megoldani az energiatermelést, hanem sokkal inkább az, hogy lesz-e elég energia ahhoz, hogy a gazdaság működni tudjon, illetve a lakosság számára is rendelkezésre álljon a szükséges fűtőérték a tél átvészeléséhez” – fogalmazott a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

A fent említett intézkedések alkalmasak arra, hogy Magyarországon ne legyen gázhiány, de ez persze majd csak télen derül ki, tette hozzá Sebestyén Géza az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×