eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Július elsejéig marad az élelmiszer- és az üzemanyagárstop – a nap hírei

Egy napon belül részletesen reagál a Magyarországgal szemben indított uniós eljárásra a kormány. Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így ezekre a házelnök tesz majd javaslatot.

Július elsejéig marad az élelmiszer- és az üzemanyagárstop – jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a kormányülés után közölte, hogy az érintett árucikkek köre sem változik. A kormányfő úgy értékelte, hogy az áremelkedés fő oka a háború. Hozzátette: a kormány mindent megtesz, hogy védje a családokat. Az érintett élelmiszerek közé tartozik a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, sertéscomb csirkemell, csirke far-hát, illetve a hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej. Jelenleg négyféle árstop van érvényben: egyes élelmiszerekre, a rezsire, az üzemanyagra, és egyes hitelek kamatára vonatkozó korlátozás.

Egy napon belül részletesen reagál a Magyarországgal szemben indított uniós eljárásra a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a levelet megkapták, és a csütörtöki kormányinfón közzéteszik, mi az, ami vita tárgya tud lenni, és mi az, ami nem. Előzőleg Vera Jourová, átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos a Twitteren közzétett üzenetében azt írta: az Európai Bizottság levelet küldött Budapestnek, amelyben hivatalosan is aktiválja az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételrendszert. Hozzátette: olyan problémákat tártak fel, amelyek megsérthetik a jogállamiságot Magyarországon, és hatással lehetnek az Európai Unió költségvetésére.

Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így ezekre a házelnök tesz majd javaslatot - mondta a szerdai tanácskozást követően a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kijelentette: a kormánypártok fenntartják korábbi javaslatukat, hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közleményben tudatta, szerintük a Fidesz javaslata a tisztségek elosztására nem felel meg a frakciók létszámarányának.

Az ENSZ aktívabb szerepvállalását sürgette az ukrajnai béketeremtésben a külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban. Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlés békeépítési tevékenységének finanszírozásáról szóló ülésén ezt azzal indokolta, hogy az ukrajnai háború egyre durvábbá válik. A miniszter azt is sürgette, hogy a humanitárius folyosók nyíljanak meg. Ezért támogatják azt a javaslatot, amely humanitárius kapcsolattartó csoport felállítását célozza. Megismételte: Magyarország nem szállít fegyvereket, és nem engedi át azokat országa területén. Hangsúlyozta: mindenkit be fognak engedni Ukrajnából és folytatják a humanitárius segítségnyújtást.

Csak átmenetileg tartja fenntarthatónak az élelmiszerár-stopot az OTP elnök vezérigazgatója. Csányi Sándor az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az intézkedésre az ipar és a kereskedelem is reagál. Úgy vélte, hogy a tartós ársapka nem fér össze az élelmiszerből önellátó Magyarország céljával, mert a kapacitások leépülésével és az import arányának növekedésével jár. Hozzátette: az OTP számításai szerint legalább 500 milliárd forintos költségvetési kiigazításra lehet szükség. Csányi Sándor hangsúlyozta ugyanakkor: ha elhúzódik az ukrajnai háború és nem sikerül megállapodni az uniós pénzekről, akkor a szükséges kiigazítás mértéke akár a 1700 milliárd forintot is elérheti.

Stabil a magyar és a legtöbb európai bankrendszer kilátása - közölte Moody's. A nemzetközi hitelminősítő 14 európai bankszektort vizsgált. A Moodys várakozása szerint a következő 12-18 hónapban folytatódik a magyar gazdaság kilábalása a koronavírus-járvány sokkjából, jóllehet az ukrajnai háború inflációs és ellátási hatásai miatt az eddigieknél lassabb ütemben. A Moody's lefelé módosított előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék az idén 2,8 százalékkal nő a tavaly mért 7,1 százalékos bővülés után. A bank jövőre már 4,5 százalékos növekedéssel számol a magyar gazdaságban. A meredek jegybanki kamatemelések és az ingatlanárak ugyancsak meredek emelkedése várhatóan visszafogja a jelzáloghitelezés növekedését is.

Leállította a gázszállítást Bulgáriának és Lengyelországnak a Gazprom, mert nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül. A hírre a gáz ára Európában 21 százalékkal ugrott meg. Az Európai Bizottság zsarolásnak tartja a lépést. Varsó azt közölte: cseppfolyósított földgázt vásárol az Egyesült Államokból és Katarból, valamint Norvégiából is importál. A szófiai vezetés egyelőre nem korlátozza a bolgár fogyasztók gázellátását és alternatív forrásokból szeretné fedezni a kieső gázszállítmányokat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a Magyarországra irányuló földgázszállítás zavartalanul zajlik.

A vízumeljárás digitalizálásával könnyítené a vízumköteles uniós beutazást az Európai Bizottság. A javaslat szerint a digitalizálásis eljárás felváltaná a vízumbélyeg használatát, és lehetővé tenné, hogy a kérelmezők az európai online vízumplatformon keresztül interneten nyújtsák be vízumkérelmeiket. Az uniós bizottsági közlemény szerint a vízumeljárás digitalizációja csökkenti a tagállamokra, illetve a kérelmezőkre háruló költségeket és terheket, miközben hozzájárul a schengeni térség biztonságának fokozásához.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×