eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Szerelvények fordulnak a Nagyvárad téri ideiglenes végállomáson az M3-as metró felújítás alatt álló déli szakaszán 2020. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Megszólalt a BKV-vezér a metrófelújítás esetleges csúszása, drágulása ügyében

Sajtóértesülések szerint az orosz–ukrán konfliktus miatt jelentősen csúszhat a 3-as metró felújítása, ráadásul a beruházás költségei is jócskán növekedhetnek.

Sajtóhírek szerint a 3-as metró felújításának eredetileg tervezett 2023 tavaszi átadási dátumát felülírhatja az orosz–ukrán konfliktus miatt bekövetkező egyre nagyobb munkaerőhiány, valamint a szállítási és gyártási folyamatokban jelentkező problémák. A Világgazdaság írt arról hogy a kivitelezők az utóbbi hetekben többször jelezték a BKV-nak, hogy veszélybe kerülhet az észak–déli metróvonal rekonstrukciójának határideje.

Megkerestük az ügyben a társaságot. Bolla Tibor vezérigazgató azt mondta, egyelőre tarthatónak látják az eredetileg tervezett átadást, de részletes tájékoztatást kértek a kivitelező Swietelsky Vasúttechnika Kft.-től. Tájékoztatásuk szerint a kialakult orosz–ukrán háború miatt több olyan akadály is felmerült, ami kihathat a későbbi munkavégzésre, vannak ugyanis olyan acélanyagok, vagy acélhoz köthető szerkezetek, amiket például Ukrajnából szállítottak be. Emellett jelentősen megnövekedtek a szállítási költségek, az üzemanyagárak, valamint a munkaerőköltségek is. Bolla Tibor hangsúlyozta, hogy

ez egy előzetes bejelentés volt, semmi ténnyel, amit a BKV természetesen tudomásul vett,

felkérve a Swietelskyt, mutassa be konkrétan azokat az akadályokat, amik a munkálatok elvégzését hátráltatják, vagy a költségeit megnövelnék, hiszen ezt követően tudnák elbírálni azt, hogy ez jogos, vagy sem.

A gazdasági napilap szerint az orosz–ukrán harcok és a világgazdaságban kialakult helyzet is jelentősen befolyásolhatja a projekt büdzséjét. Bolla Tibor jelezte, hogy egyelőre nincs hivatalos információjuk a kivitelező költségeinek emelkedéséről. Kiemelt kockázat lehet az energiahódozók áremelkedése, egyes kurrens anyagok árváltozsa, valamint építési anyagok és berendezések beszerzésének szűkülő lehetősége. A Swietelsky tehát ezeket jelezte, mint amik a szerződéses árra, esetleg határidőre kihathat – ismételte meg Bolla Tibor, aki további egyeztetéseket lát szükségesnek a kérdésben. A vezérigazgató hozzátette: a kivitelezővel kötött kontraktusban kötbér is szerepel, ami szabályozza, hogy a BKV-nak milyen biztosítékai vannak a késlekedés esetére.

Az 3-as metró megújítása 2017 novemberében kezdődött, a tervek szerint májusban a Kálvin tér, a Corvin-negyed, a Semmelweis Klinikák állomást adják át, és az utasok várhatóan 2023 első negyedévének végétől használhatják ismét a teljes vonalat, ami egyébként már egy módosított dátum, hiszen korábban 2022 végére, majd 2023 elejére tervezték az átadást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×