eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Ápoló egy koronavírussal fertőzött, lélegeztető gépen lévő beteget lát el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nagy változás a magyarországi omikron járványhullámban

Bő egy hónappal az ötödik, omikron variáns által okozott magyarországi járványhullám kezdete után egyértelmű jeleket lehet azonosítani arra vonatkozóan, hogy a mostani járványszakasz más, mint a korábbiak. A kórházban kezelt betegek száma ugyan meredeken emelkedik, azonban ez az esetszámok arányában lényegesen alacsonyabb, mint korábban, valamint kedvező fejlemény, hogy a nagyon súlyos esetek - lélegeztetésre szoruló betegek - száma és aránya szintén alacsony.

December utolsó napjaiban indult el Magyarországon az ötödik járványhullám, kezdetben Budapestről, majd terjedt tovább országosan is. Az omikron variáns tulajdonságai, valamint más országok példái alapján abban reménykedhettünk, hogy ez a járványhullám kevésbé lesz súlyos, mint a korábbiak. A Portfolio az adatok alapján megnézte, teljesültek-e ezek a várakozások.

Az esetszámok tekintetében - ahogy történt az más országokban is - új csúcsok lesznek, de a járványhullám súlyosságát a súlyos esetek száma alapján lehet kifejezni. A hivatalosan közölt napi kórházban ápolt és lélegeztetésre szoruló betegek száma azt mutatja, hogy az omikron variáns egyelőre sokkal enyhább járványhullámot okoz, mint a korábbiak.

A kórházban ápolt betegek számában két hete következett be a fordulat: január közepén 2611 fő feküdt az intézményekben a fertőzéssel összefüggésben, és két hét alatt nőtt 62 százalékot a kórházi betegek száma. Ezalatt az idő alatt viszont a lélegeztetésre szoruló betegek száma 30 százalékkal csökkent (243 főről 169 főre), de ez a csökkenő trend két napja elakadt. Korábban nem volt jellemző, hogy a lélegeztetett esetszámok időbeli csúszással jelentkeztek volna a kórházi felfutáshoz képest.

Az ötödik járványhullám a kórházakban korábban kezdődött, mint tavaly ilyenkor a harmadik hullám, kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy

a súlyosabb esetek, a lélegeztetésre szoruló betegek számának növekedési üteme elmarad a korábbiaktól.

Az intenzív osztályak terhelése az ötödik hullámban most kezdett megindulni.

Az esetszámok arányában nagyon alacsony a kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők aránya, a korábbi hullámokban megfigyelt értékek töredéke. Azt is meg kell jegyezni, hogy az omikron esetében feltehető látencia (rengeteg fertőzött nem kerül bele a hivatalos statisztikába, olyan gyorsan terjed a vírus) még nagyobb lehet, mint korábban, ami még kedvezőbbé teszi az aktuális képet.

A lélegeztetésre szoruló betegek kórházi ápoltakhoz viszonyított arányszáma 4 százalék alá csökkent, ilyenre legutóbb 2020 nyarán volt példa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×